Pagina's
▼
donderdag 8 november 2012
VLINDEREN: Kleine Parelmoervlinder
Parelmoervlinders in Nederland hebben toch iets bijzonders. Allen zijn ze vrij zeldzaam of komen ze slechts op selecte plekken voor. De Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia) is de enige uitzondering op de regel. De vlinder is te vinden in het duingebied langs bijna de gehele Noordzeekust en op diverse plaatsen in het binnenland.
Hoewel de Kleine parelmoervlinder in dezelfde gebieden voorkomt als veel andere parelmoervlinders is verwarring met deze soorten niet mogelijk. Karakteristiek aan de soort zijn de grote parelmoervlekken aan de onderkant van de vleugels en het stippenpatroon op de bovenkant van de vleugels. Daarnaast is de vorm van de vleugels van de Kleine parelmoervlinder ietwat hoekig, terwijl die van de de andere Parelmoervlinders veel ronder zijn.
Ik ben de vlinder o.a. tegengekomen rond de duinen van Meijendel (Wassenaar) en Berkheide (in de buurt van Katwijk) en op de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Overigens altijd in lage aantallen. Meer exemplaren heb ik gezien rond de Breinigerberg nabij het Duitse dorpje Breinig. Tijdens mijn verblijf in het Hongaarse Bukkgebergte (een waar Parelmoervlinderparadijs) ben ik tot nu toe de meeste Kleine parelmoervlinders tegengekomen. O.a. op de zandpaden door de Pentek Volgy en Csincse Volgy.
De vlinder houdt van schrale, warme graslanden met stukken kale grond. Het zijn meestal de kale stukjes grond waar de Kleine parelmoervlinder zonnend is aan te treffen. Een ideale vlinder om te fotograferen zou je denken. De vlinder is echter zeer op zijn hoede en vliegt bij nadering heel snel weg. Vaak met zo'n snelheid en drukte dat je 'm al gauw uit het oog bent verloren. De beste kans om hem te fotograferen is bij licht bewolkt weer, dan is de vlinder een stuk rustiger en zit hij vaker stil om zich op te warmen. In het Bukkgebergte ben ik de Kleine parelmoervlinder veel nectardrinkend tegengekomen en dan laat de soort zich aardig benaderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten