Sayur lodeh is zo'n typisch groentegerecht dat eigenlijk niet mag ontbreken bij een Indische rijsttafel. Het is een simpel te maken gerecht en je kan er allerlei groenten in kwijt: verschillende soorten kool, wortel, boontjes, baby maiskolfjes, bamboescheuten, (jonge) nanka's of aubergine. Handig dus als je wat restjes groenten in je koelkast hebt staan.
Essentieel voor de smaak zijn de petehbonen. Deze 'stinkbonen' zijn zeer geliefd in de Indische keuken. Vanwege de ietwat bittere smaak is men hier in Holland niet even gecharmeerd van ze. Sommige Indische restaurants laten daarom de boon achterwege. Erg zonde, want hierdoor verliest het gerecht naar mijn idee haar Indische smaak.
In sommige varianten van het gerecht wordt ook wel een beetje tamarindewater meegekookt, waardoor het een licht zure smaak krijgt. Onderstaand recept is meer dan genoeg voor vier personen. En zoals bij veel Indische gerechten; de volgende dag smaakt hij nog beter!
Ingrediënten
1 bouillonblokje
400 gram witte kool
100 gram sperziebonen
50 g petehbonen
1 ui
1 a 2 wortels
1/2 blok tofoe
1/4 blok tempeh
1/4 kopje kokosmelk of een stukje santenblok
2 salam bladjes
wat schijfjes verse laoswortel
1tl suiker
zout naar smaak
Bumbu
1 ui
4 tenen knoflook
3 kemeri noten
2 tl trassi
2 tl ketoembar
2 tl sambal oelek
Bereidingswijze:
1. Pureer de ui, knoflook, trassi, ketoembar, kemerinoten en sambal oelek met behulp van een staafmixer of keukenmachine tot een mooie bumbu. Traditioneel fijnstampen in een vijzel kan natuurlijk ook.
2. Snijd en was de kool, snijd de wortel in halve maantjes, halveer de peteh bonen en snijd de ui in grove stukken.
3. Doe het water, het bouilonblokje en de petehbonen in een pan en breng het aan de kook. Laat de petehbonen ongeveer 10 minuten koken.
4. Voeg de ui, wortel en boontjes toe en kook nog een minuutje of drie door.
5. Haal vervolgens de pan van het vuur. Voeg de kool toe en doe een deksel op de pan.
6. Fruit in een andere pan de bumbu. Voeg na een minuutje de salamblaadjes en stukjes laos toe.
7. Wanneer de bumbu goed begint te geuren de kokosmelk en suiker toevoegen. Roer dit alles even goed door en voeg het mengsel vervolgens toe aan de 'groentebouillon' in de andere pan.
8. Veeg de wok schoon. Schenk er voldoende olie in om straks de tempeh en tofu in te frituren. Zet het vuur op hoog. Snijd terwijl de olie opwarmt de tofu in blokjes en de tempeh in reepjes. Frituur de tempeh goudbruin en vervolgens de tofu geel. Laat beiden even uitlekken.
9. Voeg tot slot de gefrituurde tempeh en tofu toe aan de pan. Roer alles goed door. De sayur lodeh is gereed. Vind je de groenten toch niet zacht genoeg? Zet de pan dan nog even op het vuur. Let op; de groente moeten hun bite een beetje behouden!
Serveer de sayur lodeh met witte rijst en een vleesgerecht als rendang daging of babi ketjap
Geen opmerkingen:
Een reactie posten