Pagina's
▼
maandag 24 september 2012
EAT ME: Obloh Obloh
Vandaag wederom een gerecht uit Indonesië: obloh obloh. Het is een pittig gerecht waarin naast diverse groentes tempeh en tahoe zijn verwerkt. Een prima gerecht voor bij de rijsttafel en een lekker pittig alternatief voor andere Indische gemengde groentegerechten als sayur lodeh of gado gado.
Ik heb voor een groot deel gebruik gemaakt van verse groente, alleen de sperzieboontjes komen uit de diepvries. Verse boontjes zijn natuurlijk ook prima. Ik werk echter liever met diepvries boontjes, want deze hoeven minder lang te koken. Gebruik in geen geval wortels of boontjes uit blik want die zijn veel te zacht!
De hoeveelheid water is een beetje op gevoel. Zorg er voor dat er voldoende water aanwezig is in de pan zodat de groenten goed kopje onder zijn indien je deze naar de bodem drukt (tussen de 1 a 2 liter).
Onderstaand recept is ruim voldoende voor 4 personen.
Ingrediënten:
1/2 witte kool
100-150 gram sperziebonen
100 gram wortels
1 blok tahoe
1/2 blok tempeh
2 medium uien
6 teentjes knoflook
1 stukje verse laos
4 salam blaadjes
1 sereh stengel
2 tl trassi
1/4 santenblok
5 el sambal oelek
1 tl zout
1 tl suiker
1,5 l water
Bereidingswijze:
1. Was en snijd de kool in grove stukken.
2. Snijd de tahoe in blokjes en de tempeh in reepjes.
3. Snijd de wortel in halve maantjes, de uien in grove blokjes, verwijder van het citroengras het harde onderste stukje en buitenste blad en snijd de laos in twee grove stukken.
4. Frituur de tahoe en tempeh lichtgeel en laat deze uitlekken. Frituur ze overigens niet tegelijk, want de tempeh is eerder geel dan de tahoe.
5. Doe de 'harde' groenten (kool en wortel) in de pan en voeg hieraan het water, de salamblaadjes en laos toe. Breng dit aan de kook en zet hierna de vlam op klein. Laat de groenten ongeveer 4 minuten rustig pruttelen zodat deze 'half gaar' worden.
6. Fruit in een andere wok ondertussen even snel de ui, knoflook en trassi. Schep dit alles wanneer de ui een beetje glazig wordt en het geheel lekker begint te geuren bij de groentes in de andere pan.
7. Voeg vervolgens ook de sperzieboontjes (verse boontjes eerst even blancheren), de sambal oelek, de sereh en het stukje santenblok toe. Breng het gerecht op smaak met het zout en suiker. Kook dit zachtjes weer een minuutje of 5.
8. Voeg tot slot de gebakken tempeh en tahoe toe en laat alles nog een paar minuutjes koken totdat de groenten gaar zijn en de olie uit de santen komt bovendrijven. De groenten mogen niet al te zacht worden en moeten hun bite een beetje behouden.
Serveer de obloh obloh met witte rijst en een vleesgerecht als babi kuning of rendang daging.
super lekker gerecht!
BeantwoordenVerwijderenHoi Gert, leuk om te horen dat het heeft gesmaakt:) Ik kan je van de Indische recepten de babi kuning en sayur buncis ook van harte aanbevelen!
Verwijderen