Pagina's
▼
donderdag 20 september 2012
EAT ME: Kaeng pet kai
Een van de meer bekende Thaise curries: Kaeng pet kai oftewel rode kipcurry. In principe kan je van alles in de curry meekoken; lekker traditioneel met Thaise aubergine of meer westers met paprika en komkommer. Essentieel voor het gerecht is een goede currypasta. Gebruik dus geen supermarkt potjes, maar maak zelf wat of ga voor kant en klare pasta langs de toko.
Een paar maanden terug beschreef ik al hoe volgens authentiek recept een rode currypasta kan worden gemaakt. Met dat recept is voldoende pasta te maken voor een stuk of 8 Thaise rode curry gerechten. De laatste tijd maak ik echter ook regelmatig een kleine portie currypasta volgens onderstaand recept. De hoeveelheid is precies genoeg voor een avondmaal voor 2.
De bereiding van kaeng pet kai heeft niet zo veel om handen. Let er op dat de kip niet te lang mee kookt want dan wordt deze droog. Hetzelfde geld voor de groenten, die moeten een beetje hun bite behouden dus niet te lang koken. Het enige lastige aan het gerecht is eigenlijk de Thaise basilicum. Deze is niet altijd op voorraad bij de Toko. Door sommigen wordt deze wel vervangen door de Italiaanse, maar de smaak van 'gewone basilicum' is toch echt anders. Een oplossing is om zelf een Thaise basilicum plant te groeien in de tuin. Bij diverse kwekerijen zijn zaadjes van de plant te vinden. De plant doet het bovendien ook goed in een pot.
Ingrediënten:
250 gram kipfilet
1 kleine ui
1/2 paprika
100 gram bamboe scheuten
2 el rode curry pasta
1 rode chili
8 thai basilicum
1/2 kopje water
2/3 kopje kokosmelk
3 tl (palm)suiker
1/2 tl vissaus
rode curry pasta
3 teentjes knoflook
1 kleine sjalot (+/- 1 el)
1 el citroengras
1 el citroenblad (of 8 blaadjes meekoken met de curry)
1 el korianderblad
1 tl sambal oelek of 1 rode chili peper
1 tl gemalen ketoembar
1/2 tl gemalen djinten
1 tl paprika poeder
1 tl gemalen laos
1/4 tl garnalenpasta
Bereidingswijze:
1. Maak indien nodig eerst de rode currypasta. Begin met de blaadjes, vervolgens de knoflook, het sjalotje en het citroengras. Hierna kunnen de droge gemalen specerijen er bij samen met de sambal. Natuurlijk mag de theelepel laospoeder worden vervangen door een stukje verse laos.
2. Snijd de paprika en ui in reepjes, de bamboe scheuten in dunne langwerpige plakjes en de chili in dunne ringetjes.
3. Snijd de kipfilet in reepjes.
4. Doe een scheutje olie in de pan en fruit hierin de rode currypasta totdat deze begint te geuren.
5. Voeg de kip, citroenblaadjes en Thaise basilicum toe. Mix alles even goed door.
6. Voeg vervolgens de paprika, de bamboescheuten, de ui, het water en de kokosmelk toe. Roer alles opnieuw goed door en breng de curry aan de kook. Laat het geheel 5 minuten rustig doorkoken. Voeg naar smaak de palmsuiker en vissaus toe en in de laatste minuut de gesneden chili..
Strooi wat blaadjes verse koriander over het gerecht en serveer de kaeng pet kai met witte rijst en wat nam pla prik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten