Pagina's

dinsdag 11 september 2012

EAT ME: Babi Kuning

Babi kuning, Indische varkenssmoor, recept

Na een maand met name Thais te hebben gekookt is het nu weer eens tijd voor wat Indische gerechten. Vandaag het smaakvolle varkenssmoorgerecht babi kuning. De naam van het gerecht is een verwijzing naar de specerij koenjit dat het gerecht haar typische gele kleur geeft.

Belangrijke smaakmakers zijn de sereh en djeroek poeroet blaadjes; gebruik daarom verse blaadjes en citroengras in plaats van gedroogd. Qua varkensvlees gebruik ik meestal schouderkarbonade, maar hamlappen zijn in principe ook prima. Kies echter niet te magere lappen, een beetje vet is juist goed voor de smaak.

De bereiding van de babi kuning is niet lastig. Het sudderen kost alleen even wat tijd. Gelukkig is varkensvlees veel eerder zacht dan rundvlees dus heb je toch binnen een uur een authentiek Indisch smoorgerecht op tafel staan!

Ingrediƫnten:

700-1000 gram varkensvlees
250 ml kokosmelk
50 ml water
2 uien
4 teentjes knoflook
4 kemerinoten
1 sereh stengel
4 blaadjes djeroek poeroet
2 el sambal oelek
1 tl gemalen koenjit
1 tl trassi
1 el suiker
zout naar smaak

Bereidingswijze:

Bumbu voor Babi kuning, Indische varkenssmoor, recept
1. Begin met het maken van de bumbu. Verwijder van de sereh het harde onderste stukje en eventueel harde buitenste blad. Van de overgebleven sereh gebruik je het onderste stuk voor de bumbu, het bovenste stuk stengel kan later mee worden gekookt in de pan. Pureer de sereh, knoflook, kemerinoten, sambal oelek en 1 van de twee uien met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Meng hier vervolgens de gemalen koenjit door. Natuurlijk kan je de bumbu ook maken met behulp van een vijzel.

Gesneden varkensvlees voor Babi kuning, Indische varkenssmoor, recept
2. Snijd het varkensvlees in blokjes en snijd de overgebleven ui in grove stukken.

Babi kuning bumbu fruiten, Indische varkenssmoor, recept
3. Doe een scheutje olie in de wok en fruit hierin de bumbu. Voeg na ongeveer een minuutje ook de trassi en de citroenbladjes toe.

Babi kuning, Indische varkenssmoor, recept
4. Wanneer dit goed begint te geuren mag het vlees en de overgebleven ui bij de mix. Roer alles even goed door.
Babi kuning, Indische varkenssmoor, recept
5. Voeg vervolgens de kokosmelk, suiker en water toe. Meng alles wederom goed door en breng de babi kuning aan de kook. Voeg naar smaak eventueel wat zout toe.

Deksel op de pan, Indische varkenssmoor, Babi kuning recept
6. Wanneer de kuning begint te koken mag het vuur op zacht. Doe een deksel op de pan en laat het varkensvlees in ongeveer 45 minuten gaar stoven.

Serveer de babi kuning met witte rijst en een groente gerecht als sayur lodeh of sayur buncis.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten