Pagina's

dinsdag 7 augustus 2012

EAT ME: Tod Man Pla

Tod Man Pla, Thaise viskoekjes

Een van mijn favoriete Aziatische snacks: Tod man pla aka Thaise viskoejes. De viskoekjes zijn een prima samenvatting van de smaken uit de Thaise keuken. Alle belangrijke smaakmakers, van koriander tot citroengras en vissaus zijn in de koekjes terug te vinden. Ideaal dus als voorafje. Ook kunnen de viskoekjes prima worden geserveerd als fingerfood naast andere (gefrituurde) dim sum op speciale gelegenheden als een verjaardag.

De bereiding van de viskoekjes is niet heel veel werk, het meest tijdrovende is het maken van de currypasta. Heb je echter nog zelfgemaakte kaeng pet in huis, dan hoef je de hieronder beschreven currypasta niet te maken en is de tod man pla zo klaar. Voeg simpelweg twee goede eetlepels van de rode currypasta toe aan het beslag.

Om tijd te besparen bij het maken van de pasta kan je gebruikmaken van voorgemalen ketoembar en djinten. Ook kan je gebruik maken van gedroogde laospoeder en de rode chili kan vervangen worden door een theelepel sambal oelek. Dit doe ik zelf ook vaak. Gebruik voor de rest wel verse ingrediĆ«nten, omdat anders de curry niet nat genoeg gaat zijn. Is dit nog allemaal te veel werk dan kan je uitwijken naar kant en klare rode currypasta van de supermarkt. Bij deze laatste keuze lever je echter wel enorm in aan smaak.

Ingredienten:

beslag
500 gram witvisfilet
2 el suiker
2 el vissaus
1 el  citroenblad
100 gram bonen of kouseband
2 eieren
1 el water
olie

curry pasta
3 teentjes knoflook
1 kleine sjalot (+/- 1 el)
1 el citroengras
1 el korianderblad
1 tl sambal oelek of 1 rode chili peper
1 tl gemalen ketoembar
1/2 tl gemalen djinten
1 tl gemalen laos
1/4 tl garnalenpasta

Bereidingswijze:

Currypasta maken voor Tod Man Pla
1. Doe de ingrediĆ«nten voor de currypasta een voor een in een vijzel en stamp ze fijn tot een gladde pasta. Begin met de knoflook en sjalot. Verwijder van het citroengras het harde buitenste blad voordat je deze fijn snijdt en toevoegt aan de vijzel. De sambal kan vervangen worden door een hete rode peper.

Gesneden kouseband volgens recept Tod man Pla
2. Was en snijd de kouseband in dunne schijfjes. Gebruik je verse kouseband in plaats van diepvries, dan is het handig om deze voor het snijden eerst kort te blancheren.

Gesneden citroenblad volgens recept voor Tod Man Pla, Thaise viskoekjes
3. Verwijder van de citroenbladen de middennerf. Snijd de blaadjes vervolgens in hele dunne reepjes. Gebruik zoveel blaadjes totdat je met de dunne reepjes een eetlepel kan vullen.

Visbeslag maken volgens recept voor Tod Man Pla, Thaise viskoekjes
4. Doe de vis samen met het water en twee eieren in een kom en pureer dit met behulp van een staafmixer of keukenmachine tot een glad 'beslag'.

Visbeslag mengen met currypasta volgens recept voor Tod Man Pla, Thaise viskoekjes
5. Voeg de currypasta toe en roer alles 2 minuten goed door.

Gesneden kouseband mengen volgens recept voor Tod Man Pla, Thaise viskoekjes
6. Voeg de gesneden kouseband toe en roer opnieuw alles een paar minuten goed door.

Visbeslag volgens recept voor Tod Man Pla, Thaise viskoekjes
7. Voeg tot slot suiker, vissaus en citroenblad toe en roer alles ongeveer 5 minuten goed door.

Viskoekjes bakken volgens recept voor Tod Man Pla, Thaise viskoekjes
8. Doe een laagje olie in een wok en frituur hierin op laag vuur de koekjes gaar. Een volle eetlepel beslag is voldoende voor een koekje.

Viskoekjes laten uitlekken volgens recept voor Tod Man Pla, Thaise viskoekjes
9. Laat de koekjes voordat ze worden opgediend even uitlekken op keukenpapier. Serveer de tod man pla met nuoc cham of een chili dipje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten