Pagina's

woensdag 22 augustus 2012

KEBON KIJKEN: Steenrode heidelibel

Steenrode heidelibel, jong exemplaar, Sympetrum vulgatum, op Smalle weegbree

De warme zon heeft een positieve invloed op het aantal insecten dat mijn dakterras bezoekt. Naast vliegen, bijen, hommels en wantsen verschijnen er nu ook met regelmaat vlinders en libellen. Een paar dagen terug patrouilleerde een glazenmaker rond het terras. Even dacht ik dat het de Bruinrode heidelibel was, op de foto's werd echter snel duidelijk dat het ging om de Sympetrum vulgatum, ofwel de Steenrode heidelibel.

Steenrode heidelibel, jong exemplaar, Sympetrum vulgatum, op Smalle weegbree

De twee libellen zijn van elkaar te onderscheiden door de lengte van de zwarte 'snor'. Beide soorten hebben een duidelijke zwarte tekening op hun snuit. Die van de Steenrode heidelibel loopt echter ook door naar beneden langs de ogen. Jonge net uitgeslopen exemplaren zoals mijn kebon-bezoeker zijn lichtbruin van kleur. Pas na een tijdje krijgt de libel de karakteristiek steenrode kleur waar de soortnaam naar verwijst. Dit geldt overigens alleen voor de mannetjes, de vrouwtjes kleuren van geel tot uiteindelijk bruin.

Glazenmakers zijn niet alleen mooie bezoekers, maar ook nuttig. Ze zijn goede jagers en op hun menu staan kleine vliegen en muggen. Wie weet zorgt deze Steenrode heidelibel er voor dat het aantal muggen rond het huis wat afneemt en hoef ik 's avonds in huis niet meer zo lang op muggenjacht.

Steenrode heidelibel, jong exemplaar, Sympetrum vulgatum, op Smalle weegbree


Geen opmerkingen:

Een reactie posten