Pagina's

dinsdag 17 juli 2012

EAT ME: Babi Ketjap

Indisch recept Babi Ketjap
Van naam kent iedereen het wel en de meesten hebben het ook wel eens besteld bij de Chinees: Babi Ketjap. De Nederlandse Chinese restaurants serveren je dan stukjes geroosterd varkensvlees ondergedompeld in een dikke ketjap drab. Dit brouwsel lijkt echter in de verste verte niet op de oorspronkelijke Indische versie. Slechts twee dingen komen overeen: varkensvlees en ketjap.

Op authentieke Indische wijze bereid is babi ketjap een smoorgerecht, rijk aan smaak dankzij de gember, sjalotjes, knoflook en citroen. Essentieel voor slagen van dit recept is goede ketjap. Gebruik daarom geen Conimex of Go Tan, maar neem A ketjap. Deze is tegenwoordig ook in veel supermarkten te verkrijgen. 


Ingrediƫnten:

500 gram varkenskarbonade
3 teentjes knoflook
2 el verse gember
2 kleine sjalotjes
1 tl sambal oelek
5 el ketjap manis
2 el citroensap
1 kopje water
zout
peper

Bereidingswijze:
Knoflook, Sjalotten en Gember, Indisch recept Babi Ketjap
1. Snijd de knoflook, gember en sjalotjes fijn of pureer ze met behulp van een staafmixer of keukenmachine.
Gesneden varkenskarbonade volgens Indisch recept Babi Ketjap
2. Verwijder het bot van de karbonade en snijd het vlees blokjes. Eventueel kunnen de stukjes bot worden bewaard om later ook mee te sudderen voor extra smaak.
Citroensap voor Indisch recept Babi Ketjap
3. Pers de citroen en zet het sap alvast klaar.
Bumbu fruiten volgens Indisch recept Babi Ketjap
4. Fruit het mengsel van de knoflook, gember en sjalotjes  in de pan totdat deze glazig wordt.
Vlees mengen met bumbu volgens Indisch recept Babi Ketjap
5. Voeg het vlees toe en meng dit goed met het gefruite mengsel.
Ketjap toevoegen volgens Indisch recept Babi Ketjap
6. Braad het vlees een beetje aan en voeg vervolgens het kopje water, de ketjap, sambal en citroensap toe. Naar smaak kan er wat peper en zout worden toegevoegd (zelf ik vind ik de smaak zonder echter prima).
De deksel op de pan volgens Indisch recept Babi Ketjap
7. Zet het vuur op half en doe een deksel op de pan. Sudder het vlees gaar en zacht in 1 1/2 tot 2 uur. Controleer af en toe of er nog voldoende vloeistof aanwezig is in de pan. Zo niet voeg dan een scheutje water toe. Serveer de Babi Ketjap met wat rijst en een groente gerecht als Sayur Buncis of Sayur Lodeh.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten