Op authentieke Indische wijze bereid is babi ketjap een smoorgerecht, rijk aan smaak dankzij de gember, sjalotjes, knoflook en citroen. Essentieel voor slagen van dit recept is goede ketjap. Gebruik daarom geen Conimex of Go Tan, maar neem A ketjap. Deze is tegenwoordig ook in veel supermarkten te verkrijgen.
Ingrediƫnten:
500 gram varkenskarbonade
3 teentjes knoflook
2 el verse gember
2 kleine sjalotjes
1 tl sambal oelek
5 el ketjap manis
2 el citroensap
1 kopje water
zout
peper
Bereidingswijze:
1. Snijd de knoflook, gember en sjalotjes fijn of pureer ze met behulp van een staafmixer of keukenmachine.
2. Verwijder het bot van de karbonade en snijd het vlees blokjes. Eventueel kunnen de stukjes bot worden bewaard om later ook mee te sudderen voor extra smaak.
3. Pers de citroen en zet het sap alvast klaar.
4. Fruit het mengsel van de knoflook, gember en sjalotjes in de pan totdat deze glazig wordt.
5. Voeg het vlees toe en meng dit goed met het gefruite mengsel.
6. Braad het vlees een beetje aan en voeg vervolgens het kopje water, de ketjap, sambal en citroensap toe. Naar smaak kan er wat peper en zout worden toegevoegd (zelf ik vind ik de smaak zonder echter prima).
7. Zet het vuur op half en doe een deksel op de pan. Sudder het vlees gaar en zacht in 1 1/2 tot 2 uur. Controleer af en toe of er nog voldoende vloeistof aanwezig is in de pan. Zo niet voeg dan een scheutje water toe. Serveer de Babi Ketjap met wat rijst en een groente gerecht als Sayur Buncis of Sayur Lodeh.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten