Pagina's

woensdag 6 juni 2012

EAT ME: Thit Kho

Thit Kho, Vietnamese Varkensstoof, recept

Thit Kho is een simpel Vietnamees stoofgerecht van varkensvlees. Er bestaan verscheidene Kho gerechten zo zijn er ook varianten met rund (Bo Kho) of kip (Ga Kho Gung). De basis is altijd, vissaus, suiker en water. Soms wordt er ook een scheutje jonge kokosmelk aan het gerecht toegevoegd. Naast het vlees kan er ei of gefrituurde tofu met het gerecht worden mee gestoofd. Het gerecht wordt geserveerd met rijstnoedels, brood of gestoomde witte rijst. Als groente kan er mooi gewokte waterspinazie naast worden geserveerd.

Ingrediƫnten:

600 gram varkenskarbonade of hamlappen
4 eieren
1 el gember
1 el knoflook
2 el suiker
1 el vissaus
1/4 tl peper
water

Bereidingswijze:


Eieren koken voor Thit Kho, Vietnamese Varkensstoof, recept

1. Kook 4 eieren in 8 minuten gaar. Hierna de eieren van het vuur halen, laten schrikken, pellen en apart zetten.

Gesneden ingredienten voor Thit Kho, Vietnamese Varkensstoof, recept

2. Snijd de karbonade in blokjes en hak de knoflook en gember in stukjes.

Suiker karameliseren voor Thit Kho, Vietnamese Varkensstoof, recept

2. Zet de pan voor de Thit Kho op het vuur. Doe de suiker in een hete pan en voeg twee eetlepels water toe. De suiker hierin rustig laten karameliseren. Let op dat de suiker niet te donker wordt, want dan wordt de smaak bitter.

Gekarameliseerde suiker voor Thit Kho, Vietnamese Varkensstoof, recept

4. Wanneer de suiker een goudbruine kleur heeft voeg dan de knoflook en gember er toe. Roerbak dit een minuutje

Eventjes roerbakken voor Thit Kho, Vietnamese Varkensstoof, recept

5. Zet de vlam op medium en voeg het vlees toe. Schenk de peper en eventueel een snufje zout over het vlees en roerbak dit 15 minuten.

Water toevoegen voor Thit Kho, Vietnamese Varkensstoof, recept

7. Voeg ongeveer 500 ml water toe, zodat het vlees min of meer onder water staat. Voeg de vissaus toe en breng het mengsel in vijf minuten aan de kook.

Een halfuurtje stoven voor Thit Kho, Vietnamese Varkensstoof, recept

8.Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 30 minuten stoven. Check om de 10 minuten even of er nog voldoende water in de pan zit. Is dat niet het geval, voeg dan wat toe.

Eieren meestoven voor Thit Kho, Vietnamese Varkensstoof, recept

9. Als laatste mogen de eieren erbij. Roer alles nog een keer goed door en probeer de eieren zoveel mogelijk onder te dompelen. Zet het vuur op laag. Doe vervolgens de deksel weer op de pan en laat het gerecht 15 minuten stoven. Vind je het vlees daarna nog niet zacht genoeg, dan kan je het altijd nog wat langer door laten stoven.

10. Serveer de Thit Kho met rijstnoedels en garneer met een beetje (Vietnamese) koriander.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten