Pagina's

donderdag 3 mei 2012

VLINDEREN: Barger-Oosterveen

Barger-Oosterveen

In plaats van struinen over de vrijmarkt was ik op Koninginnedag op een stuk rustigere plek te vinden, maar mijn uitstapje was wel oranje getint. Vaste prik in het voorjaar zijn voor mij twee uitstapjes: eentje naar Bargerveen voor de Aardbeivlinder en eentje iets verderop naar de sloten van Barger-Oosterveen/Klazienaveen om te speuren naar Oranjetipjes. Koninginnedag 2012 begon helaas wat bewolkt, maar na het verschijnen van de eerste zonnestralen rond een uur of 11 ben ik toch, maar een kijkje gaan nemen. Helaas liet de Aardbeivlinder zich nog niet zien, dus ben ik vanaf Bargerveen een klein stukje langs de Verlengde Scheperweg doorgereden naar Barger-Oosterveen. In het voorjaar zijn de bermen langs de landweggetjes gevuld met honderden Paardenbloemen en zijn aan de rand van de vele slootjes Pinksterbloemen te vinden. Pinksterbloemen zijn de waardplanten van de Oranjetip, dus in zo'n bebloemde omgeving kan de vlinder nooit ver weg zijn.

Waar de Verlengde Scheperweg kruist met de Kloostermanswijk-Westzijde ligt zo'n berm. Het Paardenbloemenveldje grenst aan een jong stukje bos waar een wandelroute doorheen loopt. Hier zijn in april-mei de meeste voorjaarsvlinders wel te treffen: Klein Koolwitje, Klein Geaderdwitje, Oranjetipje, Citroenvlinder, Dagpauwoog, Kleine Vos, Landkaartje, Bont Zandoogje, Boomblauwtje en de Kleine Vuurvlinder. De wandelroute hoeft niet eens te worden doorlopen. Aan het begin van de route zijn binnen een straal van 10 meter alle soorten wel te vinden.


Parende Oranjetipjes (Anthocharis cardamines), Barger-Oosterveen, 2012, Vlinders
Twee Oranjetipjes hebben elkaar gevonden
Bij de Paardenbloemen voor het bosje is het al meteen raak. Er vliegen wat Witjes, Citroenvlinders, een Bontzandoogje en een Dagpauwoog. Maar er is ook oranje: diverse Oranjetipjes patrouilleren druk over de bloemen. Het Tipje is een lastig te fotograferen vlinder: hij zit bijna niet stil. Gelukkig scheen de zon eind van de ochtend nog niet volop en was het af toe even bewolkt, waardoor de vlinders vaker stilzitten. Een stukje het pad volgend trof ik toevallig twee parende Tipjes rustend op een Kleine Veldkers. Af en toe vloog er nog een ander mannelijk Tipje rond het stel. Helaas voor hem lukte het hem niet het paar te scheiden.

Boomblauwtje (Celastrina argiolus) op Herderstasje, Barger-Oosterveen, 2012, Vlinders
Boomblauwtje in de zon
Een andere lastige vlinder om te fotograferen, het Boomblauwtje, liet zich deze keer ook makkelijk vastleggen. Het beestje besloot niet te rusten op een takje hoog in de boom, maar landde op een Herderstasje naast de sloot om wat nectar te drinken in de zon. Langs de sloot was er overigens nog een ander Blauwtje te vinden: een Kleine Vuurvlinder zat rustig in het gras van de zon te genieten.

Al met al was het een geslaagde ochtend vlinderen: 7 stuks, maar liefst. Een korte impressie van het bezoek is te vinden op mijn Flickr Barger-Oosterveen set

Dagpauwoog (Aglais io) op Paardenbloem, Bargeroosterveen, 2012, Vlinders
Dagpauwoog op een Paardebloem
Aangetroffen soorten april-mei:
Landkaartje
Kleine vos
Dagpauwoog
Klein geaderdwitje
Klein Koolwitje
Oranjetipje
Citroenvlinder
Bont zandoogje
Kleine vuurvlinder
Boomblauwtje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten