Ter gelegenheid van mijn verjaardag organiseerde ik een paar weken terug een dim-sum middag. Na al diverse keren Indische snacks te hebben gemaakt (bapao, pangsit, maiskoekjes en risolles) deze keer besloten om iets anders te maken. Ook had ik geen zin om te frituren, dus het thema werd stomen. In totaal heb ik die middag 4 verschillende dumplings geserveerd, naast wat andere oosterse hapjes (recepten volgen snel).
Hieronder alvast het recept voor mandu, Koreaanse dumplings. Mijn mandu's zijn een afgeleide van Maangchi's recept op www.maangchi.com. In het originele recept gebruikt ze buchu, een soort knoflook bieslook. Dit was helaas niet beschikbaar bij de toko aan de Straatweg hier in Utrecht, dus heb ik dit vervangen door lente-ui en dat werkte ook goed. Mandu is op diverse manieren te bereiden. Je kan ze stomen, bakken of meekoken in de soep.
Ingrediënten:
1 kop varkensgehakt
2 kop rundergehakt
2 kop lente-ui
4-5 gedroogde Chinese paddenstoelen (5 uur laten weken in water)
1/2 ui
1/2 pakje tofu
3 teentjes knoflook
1 tl zout
1/2 tl peper
1 tl suiker
3 el sesamolie
1 tl sojasaus
dumpling vellen
Bereidingswijze:
1. Mix het vlees in een grote kom samen met 1 tl zout, 1 el sesamolie en 1/2 tl peper
2. Lente-uitjes fijnsnijden en hiervan twee kopjes mengen met 1 el sesamolie, toevoegen aan de kom
3. De Chinese paddenstoelen goed uitwringen en evenals de 1/2 ui fijnsnijden. Vervolgens dit mixen met 1tl sojasaus, 2tl sesamolie en 1 tl suiker. Ook dit alles toevoegen aan de kom.
4. De tofu uitwringen en fijn knijpen. Meng dit met een klein beetje zout en 1 tl sesamolie. Voeg vervolgens ook deze mix toe aan de grote kom.
5. Voeg tot slot nog de 3 fijngesneden knoflookteentjes toe. Kneedt alle ingrediënten met de hand tot alles goed is gemengd.
6. Wanneer alles goed is gemengd kan er begonnen worden met het vullen van de dumpling vellen. Doe een schepje van de mandu mix op een dumpling-vel en vouw deze dicht. Maak de randen van de velletjes nat met een beetje water zodat ze beter vastplakken.
7. Doe vervolgens een aantal mandu in de stomer en stoom ze in +/- 15 minuten gaar. Serveer ze met een yin-yin sausje.
Indien je ze wilt bakken: leg de mandu dan in een koekenpan en giet er een scheutje olie bij. Bak de mandu een paar minuten aan een zijde op medium vuur. Draai de mandu om. Voeg een paar eetlepels water toe en doe de deksel op de pan. Bak ze in twee a drie minuten gaar. Serveer bij de gebakken variant een stevige chili-saus of knoflook-sambaldipje.
Gebakken mandu |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten