Pagina's

woensdag 30 mei 2012

EAT ME: Sayur Buncis

Sayur Buncis, recept Indisch koken, sperziebonen

Dit smaakvolle groentegerecht is bijna altijd aanwezig wanneer ik een Indische avondmaal kook. Hieronder heb ik een vrij basic versie beschreven die goed past bij een rijsttafel naast bijvoorbeeld babi ketjap en rendang daging. Indien je het als hoofdgerecht wilt opdienen kan je er gestoofd rundvlees, garnalen of tofu aan toevoegen. Het is geen moeilijk gerecht om te maken, maar zorg er wel voor dat alles klaar staat voordat je begint met het koken. Als je tussendoor nog moet zoeken naar spullen gaat het mis in de pan.

Djeroek poeroet en salam blaadjes kunnen zowel gedroogd als vers gebruikt worden. Vers geniet natuurlijk de voorkeur. In plaats van santenblok kan je ook gebruik maken van een scheutje verse santenmelk. En zoals bij de meeste Indische gerechten smaakt sayur buncis het beste als het al even heeft gestaan. Zo krijgen de smaken goed de kans krijgen in de boontjes te trekken. Daarom kook ik het gerecht meestal vroeg in de middag en warm het tegen etenstijd weer op.

Ingrediƫnten

350 gram sperzieboontjes of kouseband
1 el citroensap
1 plakje santenblok
2 tl sambal oelek
1 ui
2 tenen knoflook
100 ml melk verdunt met een scheutje water.
2 daon djeroek poeroet
1 daon salam
1/2 blokje runderbouillon
1 kopje water

Bereidingingswijze

Sayur Buncis ingredienten ui en knoflook, recept
1. Snijd de ui en knoflook fijn. Eventueel fijnstampen in een vijzel of licht pureren met een staafmixer/keukenmachine.

Sayur Buncis recept ingredienten
2. Pers de citroen en doe alvast een eetlepel sap in een bekertje.

Sayur Buncis Melk, Djeroek Poeroet, Salam, Santen en Sambal
3. Zet de overige ingrediƫnten alvast klaar voor gebruik.

Sayur Buncis recept, ui en knoflook wokken
4. Doe wat olie in de wok en bak hierin op hoog vuur de ui en knoflook.

Sayur Buncis recept, Sambal wokken
5. Wanneer dit een beetje glazig begint te worden voeg de sambal toe.

Sayur Buncis recept, blussen met melk
6. Blus dit alles met de melk en het citroensap. Roer het mengsel vervolgens goed door, zodat de melk niet gaat schiften Wanneer het begint te koken kan je stoppen met roeren.

Sayur Buncis recept, salam, djeroek poeroet en santen
 5. Voeg de djeroek poeroet blaadjes, het halve runderbouillon blokje, salam blaadjes en het stukje santenblok toe. Wanneer de santen goed zijn opgelost verdunnen met een kopje water en wederom even goed roeren.

Sayur Buncis recept, boontjes koken
6. Kook in deze saus de sperziebonen rustig gaar. Eventueel kan je nu ook wat garnalen meekoken of, voor een vegetarische variant, wat blokjes tofu. Serveer het gerecht met witte rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten