Dit smaakvolle groentegerecht is bijna altijd aanwezig wanneer ik een Indische avondmaal kook. Hieronder heb ik een vrij basic versie beschreven die goed past bij een rijsttafel naast bijvoorbeeld babi ketjap en rendang daging. Indien je het als hoofdgerecht wilt opdienen kan je er gestoofd rundvlees, garnalen of tofu aan toevoegen. Het is geen moeilijk gerecht om te maken, maar zorg er wel voor dat alles klaar staat voordat je begint met het koken. Als je tussendoor nog moet zoeken naar spullen gaat het mis in de pan.
Djeroek poeroet en salam blaadjes kunnen zowel gedroogd als vers gebruikt worden. Vers geniet natuurlijk de voorkeur. In plaats van santenblok kan je ook gebruik maken van een scheutje verse santenmelk. En zoals bij de meeste Indische gerechten smaakt sayur buncis het beste als het al even heeft gestaan. Zo krijgen de smaken goed de kans krijgen in de boontjes te trekken. Daarom kook ik het gerecht meestal vroeg in de middag en warm het tegen etenstijd weer op.
Ingrediƫnten
350 gram sperzieboontjes of kouseband
1 el citroensap
1 plakje santenblok
2 tl sambal oelek
1 ui
2 tenen knoflook
100 ml melk verdunt met een scheutje water.
2 daon djeroek poeroet
1 daon salam
1/2 blokje runderbouillon
1 kopje water
Bereidingingswijze
1. Snijd de ui en knoflook fijn. Eventueel fijnstampen in een vijzel of licht pureren met een staafmixer/keukenmachine.
3. Zet de overige ingrediƫnten alvast klaar voor gebruik.
4. Doe wat olie in de wok en bak hierin op hoog vuur de ui en knoflook.
5. Wanneer dit een beetje glazig begint te worden voeg de sambal toe.
6. Blus dit alles met de melk en het citroensap. Roer het mengsel vervolgens goed door, zodat de melk niet gaat schiften Wanneer het begint te koken kan je stoppen met roeren.
6. Kook in deze saus de sperziebonen rustig gaar. Eventueel kan je nu ook wat garnalen meekoken of, voor een vegetarische variant, wat blokjes tofu. Serveer het gerecht met witte rijst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten