Deze Vietnamese dipsaus kent vele varianten, maar de smaakbasis is altijd hetzelfde: zout, zuur en zoet. Zout in de vorm van vissaus (Nam Pla), zuur in de vorm van citroen of limoen en zoet in de vorm van suiker of kokosmelk. Niet elke vissaus vind ik bij dit recept passen. De lekkerste is in mijn ogen de Squid vissaus. Deze is niet verkrijgbaar bij de supermarkt, maar is te vinden bij de toko. De dip past prima bij verschillende Dim Sum of Bi Cuon en kan daarnaast ook goed gebruikt worden als dressing bij salades.
De goede Nam Pla |
2/3 kopje heet water
7 1/2 tl suiker
1/4 kopje vissaus
1 citroen (+/- 1/4 kopje sap)
2 el wortel/peen (julienne)
2 teentjes knoflook
1 tl gember
Bereidingswijze:
1. Hak de knoflook en gember fijn en snijdt de peen julienne
2. Meng de suiker met het water en zorg dat het goed is opgelost, voeg hierna de overige ingrediƫnten toe en laat de saus afkoelen in de koelkast. Na een uurtje koelen is de Nuoc Cham gereed!
De saus is gekoeld ruim een week houdbaar. Eventueel kan de dip worden aangescherpt door er wat ringetjes Thai Chili door te mengen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten