Pagina's

vrijdag 25 mei 2012

EAT ME: Bi Cuon


Vietnamese Bi Cuon recept, droomgolven

Dit is een van mijn favoriete gerechten uit de Vietnamese keuken: rijstpapier gevuld met diverse groenten en kruiden geserveerd met een nuoc cham dipje. Mijn oom en tante serveerden dit vroeger in hun restaurant Cambodja City. Het gerecht werd aangeboden als voorgerecht. Zelf vind ik het ook prima als hoofdgerecht. Met name bij warm weer zoals vandaag. De knapperige verse groenten en de zoetzure dipsaus zijn dan extra verfrissend. In principe kan je van alles wrappen in het rijstpapier. Essentieel zijn echter verse koriander en munt. Met dit recept kan je 8 bi cuons rollen, als hoofdmaaltijd genoeg voor twee personen.


Ingrediƫnten (2 personen)

+/- 16 garnalen
4 slablaadjes
3 a 4 bosjes rijstnoedels
1/4 kopje peen julienne
3 takjes munt
1 bosje koriander
16 vellen rijstpapier
1 kopje nuoc cham


Bereidingswijze


1. Was de sla en laat de blaadjes weken in een kom. Snijd deze vervolgens in grove stukken en doe deze in een kom.

Munt, Koriander en Vietnamese Koriander recept Bi Cuon

2. Was de verse kruiden. Van de munt heb je enkel de blaadjes nodig, van de koriander kan je de steeltjes ook gebruiken. Indien voorhanden kan je ook de Vietnamese koriander gebruiken. Hiervan gebruik je dan ook enkel de blaadjes. Doe de kruiden in een kom.

Rijstnoedels recept bi cuon

3. Week de rijstnoedels 2-3 minuten in gekookt water. Daarna omspoelen met koud water en in een kom doen.

4. Was en snijd de peen julienne. Doe ook deze in een kom.

Garnalen wokken recept bi cuon

5. Wok de garnalen gaar op hoog vuur in een klein beetje olie en eventueel wat Shaoshing rijstwijn of stoom de garnalen. Doe ze vervolgens in een kom. Heb je geen zin om te bakken, dan kun je de garnalen ook stomen.

Rijstpapier weken, recept bi cuon vietnamees

6. Zet een grote kom of pan met warm water klaar. Per bi cuon gebruiken we twee vellen rijstpapier voor de stevigheid. Pak dus twee vellen rijstpapier en week deze in de kom met warm water. Wanneer de vellen goed zacht zijn uit het water halen en op een bord leggen.

Bi cuon vouwen recept, vietnamees

7. Nu is het tijd voor de vulling. Begin met wat sla. Leg hier vervolgens een klein beetje rijstnoedels op. Daarna wat peen, een takje koriander en twee blaadjes munt. Tot slot twee garnalen links en rechts. Nu de bi cuon rollen als een loempia.

Nuoc cham bij bi cuon, recept vietnamees

7. De bi cuon serveren met nuoc cham.

Met de vulling kan worden geƫxperimenteerd. Vervang de rijstnoedels bijvoorbeeld door gewone rijst of laat de wortel achterwege en gebruik in plaats daarvan komkommer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten