Rendang Daging is een persoonlijke favoriet. Het van oorsprong West-Sumatraanse suddergerecht wordt meestal opgediend bij een bijzondere gelegenheid of wanneer er gasten over de vloer komen. Traditioneel wordt de Rendang helemaal drooggekookt, maar tegenwoordig wordt ook veel de kalio-variant geserveerd. In de kalio versie wordt de rendang niet helemaal drooggekookt en blijft er wat saus achter. Deze versie geniet ook mijn voorkeur.
Rendang is het lekkerst als het al een dag heeft gestaan. Vaak begin ik de avond van te voren met koken, zodat de kruiden een nacht de kans krijgen om goed in het vlees te trekken. Kies overigens niet een mager lapje rundvlees, maar ga voor een wat vettiger stuk; dit geeft veel meer smaak! Rendang is slow cooking, het rundvlees heeft minstens drie uur nodig om zacht te worden.
Ingrediënten:
700 gram runderlappen
200 ml santen
1 el soja saus
1,5 el palmsuiker
5 djeruk purut blaadjes
stukje verse laos
1 tl trassi
1 el ketumbar
1 tl anijszaad
1 tl venkelzaad
1 tl zout
bumbu
2 cm verse gember
2 cm verse kunjit of 1 tl kunjitpoeder
1 sereh
7 sjalotten of 3 uien
3 teentjes knoflook
2 chilipepers
5 kemirinoten
Bereidingswijze :
1. Rooster de ketoembar in de pan totdat deze begint te geuren. Haal de zaden uit de pan en stamp ze fijn in een vijzel. Herhaal deze procedure voor het anijszaad en venkelzaad.
2. Verwijder van het citroengras het onderste harde stukje en eventueel het buitenste blad indien dit hard is. Snijd destengel in tweeën. Schil de gember en kunjit. Zorg er voor dat je bij het schillen van de kunjit iets om je handen doet, anders heb je een week lang gele vingers (!). Verwijder de zaden uit de pepers en hak ook alvast de laos in grove stukjes. Zet de laos en het bovenste stuk citroengras voor nu even apart.
3. Pureer de verse kunjit, gember, sjalotten, knoflook, chilipepers, kemerinoten en het onderste stuk van het citroengras met de keukenmachine tot een gladde pasta.
4. Snijd de runderlappen in grote blokken.
5. Doe een scheutje olie in de pan en fruit hierin de bumbu totdat deze goed begint te geuren. Voeg vervolgens de trassi, fijngestampte zaden, laos stukjes, djeroek peroet en het overgebleven stukje citroengras toe. Roer dit alles goed door en fruit dit een paar mintuten.
7. Het vlees kan nu in de pan. Roer alles opnieuw door zodat de bumbu goed gemengd wordt met het vlees.
8. Schenk vervolgens de kokosmelk in de pan en voeg de suiker, sojasaus en het zout toe. Voeg tot slot ongeveer 1 liter water toe in de pan zodat het rundvlees helemaal ondergedompeld is. Roer alles een laatste keer goed door en breng dit aan de kook
9. Zet hierna het vuur op zacht en doe een deksel op de pan. Kook het rundvlees in 3 uur zacht. Wil je de rendang helemaal droog koken? Verwijder dan na het eerste uur de deksel van de pan. Voor de kalio variant haal je de deksel pas het laatste uur van de pan.
Serveer de rendang daging met wat witte rijst en een groentegerecht als sayur lodeh of obloh obloh en naast andere vleesgerechten als babi kuning of babi ketjap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten