Vandaag niet veel tijd om heel uitgebreid te koken, dus even snel iets op tafel toveren wat en lekker en makkelijk te maken is: Ma po tofu, ofwel gewokt gehakt met tofu in een Sichuan sausje. Er bestaan vele varianten van dit gerecht. Essentieel is de ma-smaak die wordt verkregen door de Sichuan peperkorrels en scherpte, waarvoor ik red pepper flakes heb gebruikt.
Traditioneel wordt bij de bereiding van Ma po tofu gebruik gemaakt van Doubanjiang, een gefermenteerde pasta vergelijkbaar met de Koreaanse hot pepper paste, Gochujang. Ook bevat traditionele Ma po tofu gefermenteerde zwarte bonen en Sichuan chili's. Hieronder dus een meer westerse versie, maar daarom niet minder smakelijk.
Twee eetlepels hot pepper flakes is naar Hollandse maatstaven nog altijd behoorlijk pittig. Vervang eventueel een eetlepel door paprika poeder om zo het gerecht minder scherp te maken en tegelijkertijd de kleur te behouden.
Ingrediƫnten:
150g runder- of varkensgehakt
1/2 blok tofu
1 sjalotje of kleine ui
1 tl verse fijngehakte gember
1 teentje knoflook
1/2 tl Sichuan peperkorrels
1 tl zout
marinade
1 tl sojasaus
1 tl rijstwijn
1 1/2 tl maizena
1/4 tl peper
sesamolie
saus
2 el red pepper flakes
2 tl zwarte rijstazijn
3 tl suiker
1 tl heldere sojasaus of kikkoman
1 tl rijstwijn
1 tl maizena
1/8 tl ve-tsin
1 el water
Bereidingswijze:
1. Doe het gehakt in een schaaltje. Voeg hier aan toe de sojasaus, rijstwijn, peper, maizena en een paar druppeltjes sesamolie. Alles goed mengen en apart zetten.
2. Meng de red pepper flakes met de sojasaus, rijstwijn, rijstazijn, maizena, suiker en ve-tsin in een schaal tot een glad papje. Verdun het mengsel met een el water.
3. Snijd de knoflook, gember en het sjalotje fijn
4. Snijd tofu in blokjes.
5. Rooster de Sichuan peperkorrels kort in een pan totdat ze beginnen te geuren. Stamp ze vervolgens fijn in een vijzel. Let op dat je alleen de donkerrode schil gebruikt en niet de zwarte zaden.
6. Schenk wat olie in de pan en fruit hierin op hoog vuur de knoflook, gember en ui.
7. Op het moment dat het in de pan lekker begint te geuren het gehakt toevoegen en meewokken.
8. Voeg vervolgens de tofu en toe en wok totdat het gehakt gaar is.
9. Nu mag de saus erbij. Meng alles goed door. Vind je de saus te dik worden voeg dan nog wat water toe. Voeg naar smaak zout toe en strooi tot slot de gemalen Sichuan peperkorrels over het gerecht
Serveer de Ma Po Tofu met rijst en wat gewokte groente, bijvoorbeeld waterspinazie of choi sum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten