Pagina's

woensdag 22 februari 2012

EAT ME: Samgyeopsal met Pajori en Ssamjang





De laatste tijd ben ik erg into de Koreaanse gerechten van Maangchi. Gisteren opnieuw iets uit haar receptenboek geprobeerd: Samgyeopsal. Volgens Maangchi betekent Samgyeopsal letterlijk “vlees met 3 lagen”. Hierbij wordt gedoeld op een lapje vlees dat ook heel bekend is in Holland, de speklap. Voor dit gerecht wordt de speklap in hapklare stukjes gegrild op een grillplaat of gourmetset en geserveerd met een groente salade en dipsaus. De Koreanen houden van gourmetten met een twist, want het is na het grillen niet simpelweg een stukje vlees dippen in een sausje. Nee, het stukje vlees wordt in een slablaadje gelegd, hier wordt een schijfje knoflook op geplaatst, samen met een beetje dipsaus, wat groente en eventueel wat rijst. Vervolgens wordt de sla gevouwen tot een klein pakketje en opgegeten. 

In het lijstje heb ik de hoeveelheid ingrediënten bij de Samgyeopsal en Pajori aangepast voor 2 personen. Het originele recept van Maangchi is voor 4 personen en schrijft maar liefst 3 pond speklappen voor. Voor 2 personen is 600 gram ruim voldoende. De dip is wel Maangchi’s originele recept.

Ingrediënten (voor 2 personen): 

Samgyeopsal
600 gram speklappen
1/2 peen of wat wortels in plakjes
4 a 5 champignons
6 tenen knoflook
1 krop sla

Pajori (lente-ui salade)
1 bosje lente-uitjes (bosje van een stuk of 5/6 stengels)
4 el sojasaus
1 tl hot pepper flakes
1 tl suiker
1/2 el sesamzaad
1/2 el sesamolie

Ssamjang (sojabonenpasta dip)
¼ kopje soy bean paste
2 el hot pepper paste
1 bosuitje fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
2 tl honing of suiker
2 tl sesamzaad
1el sesamolie

Bereidingswijze:

Handig is om met de salade en dip te beginnen. De Ssamjang is een kwestie van simpelweg de ingrediënten mengen. Soy bean paste en hot pepper paste zijn, voor zover ik weet, in Utrecht alleen te verkrijgen bij de Toko achter de jaarbeurs (Tjiau Jiang). Alternatieven voor de pasta’s zijn er niet.

De Pajori is ook niet moeilijk te maken. Snijdt de lente-uitjes in dunne reepjes in de lengte van de stengels. Week de reepjes in (ijs)koud water zodat ze gaan krullen. Meng in een schaal de overige ingrediënten voor de dressing. Wil je de salade niet te pittig? Minder dan de hot pepper flakes. Vervolgens kan de lente-ui worden afgegoten en bij de dressing worden gedaan.

De Samgeyopsal voorbereiden is ook een fluitje van een cent. Probeer zo heel mogelijk de blaadjes van de krop sla te verwijderen. Hoe groter het blad, hoe beter er tijdens het gourmetten kan worden gewrapt. De blaadjes schoonmaken in water. De speklapjes moeten worden gesneden in dunne hapklare reepjes. De knoflook wordt gesneden in schijfjes evenals de wortel en de champignons.

Iedereen kan aan tafel en de gourmetset kan aan. Druppel wat sesamolie op de plaat en leg er vervolgens wat knoflookschijfjes, blokjes vlees, champignons en wortel op. Wanneer de ingrediënten gaar zijn kunnen ze word gewrapt in de sla samen met wat Pajori en Ssamjang. Eventueel serveren met rijst. Eet smakelijk en veel plezier met wrappen.

Pajori (lente-ui salade)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten