Pagina's

maandag 27 februari 2012

EAT ME: Rode currypasta


Supermarkten en toko's verkopen diverse potjes en zakjes kant en klare Thaise rode currypasta. Geen van allen zijn ze perfect. Die van de supermarkt zijn aardig, maar iets te vlak naar mijn smaak en die van de toko zijn mij vaak iets te scherp. Minderen in hoeveelheid tokopasta is geen optie, want dan verlies je veel smaak. Dus dan maar zelf een (iets) mildere currypasta fabriceren!

Onderstaand recept is een afgeleide van een traditioneel recept. Ik heb met name de hoeveelheid chili geminderd (het traditionele recept schrijft er 15 voor!) en deze grotendeels vervangen door hot pepper flakes. Om toch die mooie rooie kleur te krijgen voeg ik wat tomatenpuree toe. Sommigen zullen dit heiligschennis vinden, maar de smaak wordt er niet minder door, de currypasta wordt wel iets natter. Het resultaat mag er dus wezen; een rode currypasta waarin alle smaken uit het authentieke recept terug zijn te vinden, maar dan een stuk milder. De meeste ingrediënten zijn overigens gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Waarschijnlijk zal enkel voor het stukje laos en de korianderwortels een bezoekje aan de toko noodzakelijk zijn.

Ingrediënten:

2 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl foelie
1 el hot pepper flakes
1 el tomatenpuree
3 sjalotjes
20 teentjes knoflook
5 korianderwortels
4 cm laoswortel
3 fijngehakte limoenblaadjes
1 stengel citroengras
2 tl garnalenpasta
1 tl zout

Bereidingswijze:

1. De zaden moet je voor gebruik eerst even roosteren totdat ze geuren en dan fijnmalen of stampen in de vijzel. Voor het gemak kun je gerust gemalen varianten nemen, dan kun je deze stap overslaan.

2. Wil je het lekker simpel houden; gooi  alle ingrediënten in de keukenmachine of pureer ze met een staafmixer. Wil je op de authentieke toer dan kun je alles 1 voor 1 fijnstampen in een vijzel. Te beginnen met de meest stugge ingrediënten en telkens voeg je dan een nieuw ingrediënt toe.

De currypasta kun je in een luchtdichte pot wel een weekje bewaren in de koelkast. Zelf doe ik 3 eetlepels pasta in een zakje en vries het in. Zo kun je nog langer van de pasta genieten!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten