Pagina's

woensdag 20 januari 2016

EAT ME: Kai Pad Prik Khing


Kai Pad Prik Khing is een Thais roerbakgerecht met als basis kip, boontjes en rode currypasta. Het is een droge curry; er wordt geen kokosmelk gebruikt. Het gerecht is in een handomdraai gemaakt, dus ideaal om even snel te wokken na een lange werkdag.

Ik gebruik bijna altijd zelfgemaakte rode currypasta. De versie die ik maak hangt meestal af van wat ik in huis heb; de ene keer met gedroogde gemalen ingrediënten en de andere keer met helemaal verse spullen. Ik gebruik altijd weinig zout in mijn currypasta's en gebruik daarom rijkelijk vissaus in de gerechten. Let dus op wanneer jij pasta uit de toko gebruikt bij het toedienen van de vissaus.

Met de ingrediënten kun je best een beetje spelen. Zo vervang ik de kip wel eens door garnalen of (gebakken) tofu. En wanneer ik de garnalenversie maak doe ik er soms ook een klein beetje 'Shrimp Tomalley'  bij voor een meer hartige smaak. (Op de verpakking staat 'Shrimp Paste', maar het is niet te vergelijken met trassi of Thaise garnalenpasta. Het lijkt eerder op fijngemalen gedroogde garnalen, gewokt in ruime olie met een beetje knoflook).

Onderstaand recept is een variant van een recept van Hot-Thai-Kitchen.com. Een geweldige site om eens te bezoeken als je fan bent van de Thaise keuken.

Ingrediënten
300-400 gram kippendijenfilet
100 gram boontjes of kouseband
3 limoenblaadjes
1 klein stukje gember
2-3 el rode currpasta
1,5 el palmsuiker
1-2 tl vissaus

Bereidingswijze



1. Snijd de kipfilet in reepjes/bokjes. Eventueel kun je eerst nog stukjes vet van je kippendijen halen, maar ik laat het meestal zitten; lekker voor de smaak tijdens het bakken.

2. Snijd de gember en limoenblad in dunne reepjes. Met name het limoenblad mag lekker dun. De blaadjes zijn nogal stug (zeker de diepvriesversie), dus hoe fijner je ze snijdt hoe beter ze te kauwen zijn.

3. Doe een flinke scheut olie in de pan en zet het vuur op hoog. Wanneer het in de pan goed warm is mag de kipfilet er bij. Verspreid de kipfilet en laat het rusten. Na een paar minuten, wanneer de stukjes kip aan de onderkant bruin gebakken raken, roer je het nog een keer om en laat je het even bakken. Vervolgens schep je de halfgare kip uit de pan.

4. Doe de currypasta, de stukjes gember, limoenblad en de palmsuiker in de pan. Voeg indien nodig nog weer wat olie toe. Roerbak dit totdat de palmsuiker goed is opgelost en alles goed begint te geuren.

5. Voeg de boontjes toe en wok op matig vuur een paar minuutjes zodat het harde een beetje van de boontjes af is.

6. Voeg nu de kip toe en voeg ook de vissaus toe. Blijf wokken totdat deze gaar is. Dit duurt ongeveer 8 minuten (afhankelijk van de grootte/dikte van de gesneden kip). Voorkom dat je te lang wokt omdat dan de kip droog wordt.

Serveer het gerecht met witte rijst.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten