Pagina's

woensdag 9 maart 2016

EAT ME: Perkedel Tahu Udang


Tofu staat in Nederland vooral bekend als vleesvervanger. In de Indische keuken wordt tofu echter veelvuldig gebruikt en niet per se enkel als vervanger. Een Indische rijsttafel zonder tempeh- of tofu-gerecht voelt simpelweg niet compleet en is hier dan ook altijd aanwezig. Vaak wordt tofu in blokjes gehakt, gefrituurd en dan aan gerechten toegevoegd. Gefrituurde tofu heeft naast een lekkere bite een sponsachtige werking waardoor de smaak van de sayur of sambal er lekker in trekt (zeker als gerechten even staan).

Maar je kunt meer met tofu dan simpelweg blokjes maken. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken om balletjes van te maken waarin je allerlei ingrediƫnten kunt verwerken. Een trucje die je ook tegenkomt in de Chinese keuken. Perkedel Tahu Udang is een Indisch variant hiervan waarbij er naast tofu ook gewerkt wordt met garnalen, trassi en wat pepertjes.

Je kunt kiezen om het gerecht zonder de ketjap-bouillon te maken en direct na frituren te serveren met een dipsausje. Zo behouden de tofuballetjes een crunchy korstje en kun je ze opdienen als snack. Mijn voorkeur gaat echter uit na het onderdompelen in de bouillon zodat de balletjes een gladde structuur krijgen.

Ingrediƫnten

tofuballetjes
300 gram tofu
100 gram garnalen (stuk of 8 grote garnalen)
30 gram bloem
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 tl trassi
1 tl sambal oelek

saus
250 ml bouillon
2 el ketjap manis
1 tl aardappelmeel
2 teentjes knoflook
2 lente-uitjes


Bereidingswijze


1. Indien je rauwe garnalen gebruikt; kook deze totdat ze gaar zijn en mooi roze kleuren. Hak ze vervolgens in stukjes. Snipper ook het sjalotje en de knoflook.

2. Knijp de tofu uit en breek het uit elkaar in kleine stukjes. Doe de tofu samen met de knoflook, het sjalotje, de garnalen, de sambal, en de trassi in een schaal en pureer dit met keukenmachine of staafmixer. Meng door dit geheel vervolgens de bloem.

3. Maak balletjes van dit mengsel ongeveer ter grootte van bitterballen. Laat het even staan.

4. Bak de tofuballetjes in ruime olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze na het bakken uitlekken.

5. Snijd het wit van de lente-ui in dunne ringen, het groen mag in wat grotere stukken worden gesneden. Hak de knoflook in kleine stukjes. Meng ook alvast in een glas 1 eetlepel ketjap met het aardappelmeel.

6. Doe een scheutje olie in de wok(pan) en fruit hierin op niet al te hoog vuur de knoflook en de lente-ui.

7. Wanneer de knoflook wat glazig begint te worden voeg je de bouillon toe.

8. Wanneer dit aan de kook komt voeg je het ketjap-papje toe. Voeg de resterende eetlepel ketjap en eventueel zout naar smaak toe. Na een minuutje kunnen de tofuballetjes er bij. Laat het geheel nog even rustig pruttelen totdat de balletjes weer voldoende zijn opgewarmd.

Haal de pan van het vuur en serveer het gerecht direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten