Pagina's

woensdag 10 juni 2015

EAT ME: Fu Zhu Shao Niu Rou

Roodgestoofd rundvlees met tofustengels

Een van mijn favoriete ingrediënten uit de Chinese keuken zijn tofustengels. Wanneer je deze toevoegt aan een suddergerecht nemen ze heerlijk de smaken over. Het gerecht waarmee ik kennismaakte met deze tofustengels is Fu Zhu Shao Niu Rou uit het kookboek De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop. Het gerecht is eigenlijk een wintergerecht, maar smaakt ook prima in andere seizoenen.

De bereiding kost even wat tijd, maar is niet complex. In de meeste toko's zijn de verschillende ingrediënten wel te vinden. Gebruik voor gember altijd een vers stukje en niet een gemalen gedroogde variant. Steranijs is eventueel te vervangen door een theelepel gewoon anijszaad en de lente ui kan vervangen worden door een gewone ui.

Zoals bij zoveel stoofgerechten met rundvlees is de smaak de volgende dag nog beter.

Ingrediënten
400-500 gram runderlappen
3 kopjes runderbouillon (750 ml)
2 lente-uien (alleen het wit) of 1 gewone ui
1 stukje gember
2 steranijsvruchtjes
2 gedroogde tofustengels
2 el shaoshingwijn
2 1/2 el Chilibonenpasta (Toban jiang)
1 el Hoisinsaus
1 1/2 liter water
olie

Bereidingswijze
Ingrediënten voor het bereiden van Fu zhu shao niu rou

1. Snijd de runderlappen  in blokken. Het vet laat ik meestal zitten. Dat lost toch wel op tijdens het sudderen. Breng het water aan de kook. Wanneer het kookt voeg je de runderlappen toe. Breng het vervolgens opnieuw aan de kook.

Gekookt rundvlees voor het bereiden van Fu zhu shao niu rou

2. Langzaam maar zeker zal er schuim aan het wateroppervlak verschijnen. Haal wanneer er flink schuim begint te komen de pan van het vuur en schep de stukken vlees uit de pan. Spoel het vlees af onder de kraan en laat het uitlekken. Gooi het overgebleven kookvocht niet weg! Schep het schuim uit de pan en zet de pan even apart.

Chilibonenpasta fruiten voor het bereiden van Fu zhu shao niu rou

3. Doe een scheutje olie in een wok (of wokpan) en voeg de chilibonenpasta toe. Verhit dit op middelhoog vuur totdat de olie rood kleurt van de chilipasta.

Lente-ui en gember wokken voor het bereiden van Fu zhu shao niu rou

4. Voeg vervolgens de gember (ongeschild en gekneusd), de lente-uit (ook even kneuzen) en de steranijsvruchtjes toe. Roerbak dit even totdat alles lekker begint te ruiken. Voeg vervolgens de hoisinsaus toe en roerbak weer even totdat alles goed is gemengd. Voeg tot slot 3 kopjes van het overgebleven kookvocht toe uit. Heb je niet genoeg kookvocht vul dan aan met kraanwater totdat je 3 kopjes hebt toegevoegd. Haal de wok van het vuur.

Alles in de pan voor het bereiden van Fu zhu shao niu rou

5. Doe het vlees, de shoashingwijn en de inhoud van de wok (dus inclusief de gember en lente-ui)  in een stoofpan. Mix alles en breng het geheel aan de kok.

Deksel op de pan voor het bereiden van Fu zhu shao niu rou

6. Wanneer het geheel kookt kan de deksel op de pan en het vuur op zacht. Sluit de pan niet helemaal af. Laat het rundvlees nu twee uur sudderen totdat deze zacht is.

Tofustengels weken voor het bereiden van Fu zhu shao niu rou

7. Breng in de tussentijd in een waterkoker een ruime hoeveelheid water aan de kook. Doe de tofustengels in bak (halveer deze als het allemaal niet past). Giet hierover het gekookte water en laat dit weken terwijl het rundvlees aan het garen is

Tofustengels meekoken voor het bereiden van Fu zhu shao niu rou

8. Haal  wanneer het vlees gaar is de tofustengels uit het water en pers voorzichtig het water uit de stengels. Snijd de stengels in stukken ter grootte van de blokjes vlees. De hard gebleven stukjes verwijder je (dit zie je meteen aan de kleur van de stengel). Voeg de stukken toe aan de pan en laat ze nog een paar minuten goed mee warmen. Begint je kookvocht te veel te slinken voeg dan wat water toe.

Serveer het gerecht met gekookte witte rijst en een groentegerecht..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten