Pagina's

zondag 25 januari 2015

VLINDEREN: La Palma

Een bloemrijke barranco de la luz in het noorden van La Palma (januari 2015)

Op eilanden weet je nooit zo goed wat je moet verwachten qua vlinders. Eilanden dichtbij het vaste land als Corfu of onze eigen Waddeneilanden zijn meestal wel goed om te vlinderen. Eilanden verder uit de buurt kunnen soms erg tegenvallen. Mallorca was bijvoorbeeld vrij teleurstellend. Geen hoge verwachtingen van La Palma dus en zeker niet in de wintermaanden. Gelukkig stelde La Palma niet teleur. Van de 25 op La Palma voorkomende soorten heb ik er uiteindelijk 13 aangetroffen en dat is voor een wintermaand geen slechte score. Zeker niet als je je bedenkt dat 6 soorten in de winter niet vliegen en er ook een aantal migranten tussen zitten.

Niet hoger dan 600m
In januari is het op La Palma qua temperatuur zeer aangenaam, zo rond de 23-24 graden. Tenminste als je niet gaat wandelen op hooggelegen gebieden. Boven de 600m neemt de temperatuur af en wordt het al snel koud. Wil je vlinders spotten in januari concentreer je dan op de lager gelegen gedeeltes. 

Het noorden en noord-oosten van het eiland is het groenst. Het westen is meer dor en heet. Beide plekken zijn vlinders te vinden. Het noorden wint het hierbij in soortdiversiteit, maar in het westen trof ik bepaalde soorten die ik niet ben tegengekomen in het noorden zoals het Amethisblauwtje en het Canarisch blauwtje.

Amethistblauwtje (Zizeeria knysna) nectardrinkend in Puerto Naos, La Palma (januari 2015)
Amethistblauwtje in Puerto Naos
Vlinderrijke gebieden: het Noorden
Het meest vlinderrijke gebied dat ik ben tegengekomen was de omgeving rond de Barranco de La Luz naast het stadje Santo Domingo in het noord-oosten van het eiland. Er loopt een wandelroute door de barranco richting het dorpje El Palmar. Deze staat ook beschreven in de ANWB-wandelgids van het eiland

Hoewel het noorden vrij winderig is ligt de barranco beschut en staat er een groot deel van de dag zon op de kloof. De wandelroute door de barranco is een oud muildierpad dat hier en daar lekker ruig is. Een groot aantal soorten vliegt langs dit pad. Zo trof ik hier o.a. het Moors bruin blauwtje, Oranje luzernevlinder, Canarische atalanta, Canarisch bontzandoogje, Canarisch groot koolwitje, Canarische Cleopatra, Resedawitje en Distelvlinders.

Een rustend Canarisch groot koolwitje (Pieris cheiranthi) in barranco de la luz, La Palma (januari 2015)
Een rustend Canarisch groot koolwitje
Na de barranco trekt het pad langs een aantal akkers richting El Palmar. Op deze route vliegen enorm veel Canarisch bont zandoogjes. Om de paar meter tref je wel een exemplaar op de stenen muurtjes. Gedurende de hele route vliegen ook zo nu en dan Klein koolwitjes en/of Canarisch groot koolwitjes. Deze twee soorten gaan helaas weinig rusten waardoor foto's maken en determinatie lastig is.

Een ander locatie waar ik aardig wat vlinders heb gezien is richting de oostkust. De ANWB-wandelgids beschrijft hier een route in het dorpje Villa de Mazo. In januari zijn de bermen hier mooi groen en bebloemd. Diverse soorten vliegen hier en in de tuinen langs de route waaronder de eerder genoemde witjes (behalve het Resedawitje), de Canarische Atalanta, Distelvlinder en Canarisch bontzandoogje. Tijdens deze route met name veel Canarische Atalanta's en Canarisch bontzandoogjes.

Een zonnende Canarische atalanta (Vanessa vulcania) in het dorpje Villa de Mazo op La Palma (januari 2015)
De ' vulkaan'  Atalanta
Het droge westen
In het warme en droge westen zijn met name de meer gecultiveerde plekken interessante vlindergebieden. Het aantal verschillende soorten ligt hier echter veel lager. Het kleine toeristische dorpje Puerto Naos is een goede plek om het Amethistblauwtje te spotten. Niet zozeer in het dorpje zelf, maar op de slecht onderhouden parkeerplaatsen. Hier groeien tussen het gravel verschillende bloemen waar het kleine blauwtje nectardrinkend op is aan te treffen. 

De blauwjtes vliegen vaak in kleine groepjes op bepaalde plekken. Met name het stuk verwilderd parkeerplaats achter de landingsplaats voor parachutisten. Op een warme dag vliegen hier toch wel gauw een stuk of 15-20 Amethistblauwtjes. Op dit terrein tref je ook de Kleine vuurvlinder, het Resedawitje en verschillende Distelvlinders. Ook vloog hier een exemplaar van het Canarisch blauwtje. Van dit soort heb ik helaas geen plek gevonden waar veel exemplaren tegelijk te vinden waren.

Canarisch bont zandoogje (Pararge xiphionides) op een cactus in de buurt van El Palmar (januari 2015)
Overal op het eiland aan te treffen: het Canarisch bontzandoogje


Aangetroffen soorten in januari
Klein koolwitje
Canarisch koolwitje
Resedawitje
Canarische Cleopatra
Oranje luzernevlinder
Canarische Atalanta
Atalanta
Distelvlinder
Canarisch bont zandoogje
Kleine vuurvlinder
Canarisch blauwtje
Moors bruin blauwtje
Amethistblauwtje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten