Pagina's

vrijdag 12 september 2014

VLINDEREN: Lastours


Midden in het zwarte gebergte (Montagne noire) ligt het dorpje Lastours. Het dorpje is vooral bekend vanwege de restanten van de Cabaret-kastelen uit de de 11de eeuw. De bergen naast het dorpje bevatten diverse wandelroutes naar de kastelen. Natuurlijk zijn de wandelroutes over deze donkere en vrij groene bergen ook een prima vlinderlocatie. De wandelroutes zijn bereikbaar via het toeristencentrum en er moet voor de routes betaald worden. Probeer zo vroeg op de dag mogelijk te wandelen, want gedurende de dag komen er steeds meer gezinnen en toeristen een kijkje nemen op de berg.

Zuidelijk oranje zandoogje (Pyronia cecilia) pakt wat zon in Lastours, Frankrijk.
Zuidelijk oranje zandoogje
De wandelroutes naar de kastelen zijn geen echte vlinderroutes zoals de routes bij Gruissan of Ansignan. Op die twee plekken kom je veel diverse vlinders tegen. Bij Lastours spelen drie soorten de hoofdrol: de Gestreepte heivlinder, het Zuidelijk oranje zandoogje en de Koningspage. Met name de eerste twee komen veelvuldig voor. De Gestreepte heivlinder zit vooral langs de paden en de struiken. Het Oranje zandoogje vind je op stukjes waar veel kruiden als Beemdkroon groeien. Op sommige plaatsen kwam ik wel 10 stuks tegen op een grote bos Beemdkroon.

Gestreepte heivlinder (Hipparchia fidia) nectardrinkend op een struik in Lastours, Frankrijk.
Gestreepte heivlinder
De Koningspage kan op de hele berg waargenomen worden. Af en toe rustend of nectardrinkend, maar meestal vliegerend op de wind. Daarnaast vlogen er nog een aantal andere soorten, maar in stuk lagere aantallen. Gedurende de wandeling kwamen ook verschillende blauwtjes voorbij, deze heb ik helaas niet goed kunnen zien om te determineren. Vandaar dat ik enkel het Icarusblauwtje in de lijst heb opgenomen.

Aangetroffen soorten (augustus)
Koningspage
Groot koolwitje
Cleopatra
Boswitje
Keizersmantel
Bont zandoogje
Argusvlinder
Gestreepte heivlinder
Zuidelijk oranje zandoogje
Geraniumblauwtje
Icarusblauwtje

Koningspage (Iphiclides podalirius) in Lastours, Frankrijk
Koningspage op een Vlinderstruik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten