Pagina's

woensdag 10 september 2014

VLINDEREN: Zuidelijk oranje zandoogje


Het Zuidelijk oranje zandoogje (Pyronia cecilia) is een liefhebber van droge, met struiken begroeide, plaatsen of open bossen. De soort komt alleen voor in de mediterrane landen van Europa waarvan Spanje de grootste vertegenwoordiger is. De vlinder komt bovendien voor op de eilanden in de Middellandse zee en is daarmee een van de weinige dagvlinders die zijn te vinden op Mallorca.

De vlinder lijkt qua boventekening enorm veel op het Oranje zandoogje. Met name de vrouwelijke exemplaren zijn bijna identiek. De mannetjes zijn eenvoudiger te onderscheiden doordat de brede donkere geurstreep van het Zuidelijk oranje zandoogje doorsneden wordt met oranje gekleurde aders. Wil je helemaal zeker zijn van de determinatie is een blik op de ondertekening van de vleugels nodig. Hierop ontbreken de voor het Oranje zandoogje kenmerkende witte stippen. Voor mijn gevoel is de vlinder ook net iets kleiner dan het Oranje zandoogje. Met name de mannetjes zijn vrij kleine vlinders.

Het is een vrij rustig fladderende vlinder die op plaatsen met aardige aantallen kan vliegen. Zo kwam ik op een grote bos Beemdkroon in de buurt van de Lastours een stuk of 10 exemplaren tegen en vlogen er nog diverse vlinders in de directe omgeving. Daarnaast ben ik veel Zuidelijk oranje zandoogjes tegengekomen tijdens een wandeling door het gebied tussen de dorpjes Ansignan en Feilluns.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten