Een van mijn favoriete gerechten uit de Thaise keuken: tom yam kung. Een lekker pittige Thaise soep die zowel zout als zuur als zoet is.
Een goede tom yam kung is een ware smaak-explosie in de mond waarbij alle smaken in balans zijn. Als ik de soep maak gebruik ik de smaakmakers in onderstaan recept altijd als richtlijn. Niet iedere citroen of limoen is even zuur dus soms heb je net iets meer of minder suiker nodig om het in balans te brengen. Het zelfde geld voor het zoutgehalte. Sommige bouillonblokjes zijn erg zout dus is er niet altijd evenveel vissaus nodig. Laat de vissaus echter nooit achterwege!
Je kunt diverse soorten koriander gebruiken voor de soep. De gewone koriander kan simpelweg op het eind over het gerecht gestrooid worden. Gebruik je Vietnamese koriander, zoals ik hier heb gebruikt, kook dit op het eind nog even mee. Deze blaadjes hebben net iets meer tijd nodig dan gewone koriander om zacht te worden. Gebruik je de Mexicaanse (sawtooth) koriander dan kan je die al tijdens het toevoegen van de garnalen meekoken.
Tot slot: let op welke chilipasta je gebruikt. In de toko's zijn er verschillende uit diverse landen te verkrijgen en allen zijn ze meestal gelabeld als chilipasta. Zorg dat je een Thaise chilipasta, nam prik pao, gebruikt en dus bijvoorbeeld geen gochujang (Koreaanse chilipasta). De smaken lijken namelijk niets op elkaar.
Ingrediënten:
1000 ml water
1 blokje kippenbouillon
10 Chinese paddenstoelen of champignons
1 sjalot
5 el lime
1 stengel citroengras
4 blaadjes citroenblad
stukje galanga
1 bosje koriander
3 tl suiker
1 el chilipasta (nam prik pao)
2 el vissaus
10 garnalen
1/2 kopje kokosmelk
Bereidingswijze:
1. Zet alvast alle benodigde ingrediënten klaar. Was de koriander en citroenblaadjes. Verwijder van het citroengras de harde delen en verdeel de stengel in de lengte in drie stukken . Plet de sjalot en halveer deze. Snijd een stukje galanga in plakjes en doe hetzelfde met de champignons. Pers de limoen en en doe de sap alvast in een beker.
2. Meng het water met het bouillonblokje in een pan en voeg de galanga, citroenblaadjes en stengel citroengras toe. Breng dit aan de kook.
3. Voeg de garnalen toe en breng de soep opnieuw aan de kook.
4. Voeg vervolgens de sjalot, de champignons en de chilipasta toe.
5. Breng nu de soep op smaak met de suiker, vissaus, en limoensap.Voeg tot slot de kokosmelk en koriander toe. Laat het nog eventjes koken totdat de garnalen en champignons gaar zijn (ongeveer een minuutje, misschien zelfs minder).
Serveer de tom yam kung in een kommetje en strooi wat gebakken uitjes en gesneden chiliringen over de soep.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten