Pagina's

woensdag 26 december 2012

EAT ME: Ajam Smoor



Ajam smoor, Indisch recept

Ajam smoor, een Indisch kipgerecht gesmoord in een saus op basis van ketjap. Het gerecht heeft niet veel om handen, maar kost even wat tijd. Je krijgt er wel wat voor terug: binnen drie kwartier heb je een smaakvol Indisch kipgerecht op tafel staan waar geen kant en klare bumbu uit de supermarkt tegenop kan!

Hieronder staat een vrij milde versie van het gerecht beschreven. Wil jij de kip wat pittiger? Voeg dan wat theelepels sambal oelek aan de saus toe of kook op het eind nog even wat ringetjes rode chili mee. Belangrijk voor de saus is een goede ketjap. Blijf dus uit de buurt van Conimex en ga voor A-ketjap. De citroensap voor de saus kan vervangen worden door witte azijn. En tot slot: zoals bij veel Indische smoorgerechten, de volgende dag smaakt hij nog beter!

Ingrediƫnten:

700 gram kippenbout
1 ui
4 teentjes knoflook
1 tl nootmuskaat
1/2 blokje kippenbouillon
250 ml water
1/2 tl peper
4 el ketjap manis
1 tl citroensap of witte azijn
zout en suiker naar smaak

Bereidingswijze:

Ajam Smoor Indisch Recept Gesneden ui en Knoflook

1. Snijd de knoflook in fijne stukken en snijd de ui in grove stukken.

Kip braden volgens indisch recept ayam smoor

2. Schenk wat olie in de pan en bak de kip hierin in ongeveer 5 minuten halfgaar. Laat de kip uitlekken.

Ui en knoflook fruiten, Indisch recept Ajam Smoor

3. Schenk wat olie in een andere pan en fruit hierin de ui en knoflook.

Ketjap in de pan volgens Indisch Recept Ajam Smoor

4. Voeg na een paar minuten de nootmuskaat, kippenbouillon, water en ketjap toe. Roer alles goed door en voeg de kip toe.

Kip smoren, recept Ajam Smoor

5. Breng dit aan de kook. Zet vervolgens het vuur op half en doe een deksel op de pan. Laat de kip 20-40 minuten sudderen. Controleer wel af en toe of er niets aanbrand en roer alles op zijn tijd even door. Voeg gerust wat water extra toe als je het gevoel krijgt dat de vloeistof te veel verdampt.

Ajam smoor indisch recept

6. Doe de theelepel maizena in een kopje en meng dit met een beetje water. Voeg dit toe al roerend toe aan de pan en voeg daarna ook de azijn toe. Laat alles nog ongeveer 4 minuten koken. Voeg eventueel nog wat zout en suiker toe naar smaak.

Serveer de ajam smoor met witte rijst en een groentegerecht als sayur buncis of obloh obloh.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten