Pagina's
▼
donderdag 2 augustus 2012
EAT ME: Gong Bao Kai
Gong Bao Kai, ook wel Kung Pao Kai of Kung Pao Chicken is een populair roerbak-gerecht uit de Sichuan keuken. Buiten China is het gerecht met name geliefd in de VS. In Nederland is Kung Pao Kai minder bekend, maar diverse Chinese restaurants bieden het gerecht vaak wel aan als een specialiteit.
Belangrijk ingrediënt is de Sichuan peperkorrel. In tegenstelling tot wat je van de naam zou verwachten is de peper niet heet, maar heeft het een citrus-achtige smaak. Daarnaast veroorzaakt hij wat de Chinezen noemen de ma smaaksensatie: een verlammend effect op de tong vergelijkbaar met wanneer je deze tegen een batterij houdt. Veel Westerse Chinese restaurants laten de korrel achterwegen. Begrijpelijk, want de ma sensatie is voor sommigen ook wel even wennen.
Ingrediënten:
10 gedroogde chili
1 tl Sichuan peperkorrels
700 gram kipfilet
1 kopje geroosterde pinda's of cashewnoten
1 rode paprika
1 ui
2 lente ui
3 knoflook teentjes
stukje gember
marinade
1/2 tl donkere sojasaus
1 tl heldere sojasaus of kikoman
1 el shaoshing rijstwijn
1 el water
1 el maizena
Gong Bao saus
1 el chili bonen saus
1/2 tl donkere sojasaus
4 el heldere sojasaus of kikoman
1/2 tl zwarte rijstazijn
1/2 tl sesamolie
1 el maizena
1 el water
1/2 tl suiker
Bereidingswijze
1. Meng de ingrediënten voor de marinade in een schaal. Voeg hieraan de in blokjes gesneden kipfilet toe. Zet de schaal in de koelkast en laat de kip zeker 20 minuten marineren.
2. Maak de overige verse ingrediënten wok-klaar. Snijd de knoflook in fijne stukjes, de gember in dunne schijfjes, de lente ui in smalle ringen en de ui en paprika in grove stukken.
3. Snijd de gedroogde chilipepers in tweeën. Verwijder voor een milde variant de zaadjes (voor de gemiddelde Nederlander is het gerecht dan nog steeds pittig genoeg). Doe deze samen met de Sichuan peperkorrels in een schaaltje. Van de Sichuan peperkorrels gebruik je alleen de donkerrode schil, de steeltjes en zwarte zaden worden niet mee gebakken.
4. Meng de ingrediënten voor de saus in een schaal. Zorg dat de suiker goed is opgelost.
5. Schenk wat olie in een wok en roerbak hierin op hoog vuur de kip, ui en paprika totdat de kip halfgaar is. Doe de gewokte kip en groente in een schaal en veeg de wok schoon.
6. Doe opnieuw een scheutje olie in de wok. Voeg nu de gedroogde chili en Sichuan peperkorrels toe. Roerbak dit totdat de chili's bruin beginnen te kleuren.
7. Voeg vervolgens de knoflook, lente-ui en gember toe.
8. Wanneer dit begint te geuren mag de kip erbij. Schenk niet veel later de saus in de pan en roerbak dit totdat de kip gaar is. Wok de kip niet te lang, want dan wordt deze droog. Voeg vlak voordat je de pan van het vuur haalt tot slot de pinda's of cashewnoten toe.
De gedroogde chili's en Sichuan peperkorrels worden in principe niet gegeten, laat deze achter in de pan tijdens het opscheppen. Serveer de Gong Bao Kai met witte rijst en wat gewokte groenten zoals choi sum of waterspinazie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten