Kaeng Som is een oranje Thaise currypasta. Het is een vrij basic curry zonder al te veel poespas. Dankzij de geelwortel en chili's geeft deze currypasta een mooie oranje kleur aan de gerechten. De pasta is naar Nederlandse maatstaven behoorlijk pittig. 2 eetlepels is voldoende om een smaakvol currygerecht mee te bereiden.
Kaeng Som is heel makkelijk en snel te maken met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Hieronder staat echter de traditionele bereidingswijze beschreven. Volgens deze methode worden de ingrediënten een voor een fijn gestampt in een vijzel
ingrediënten:
6 teentjes knoflook
1/2 sjalot (of 1 kleine)
1 el garnalenpasta
15-20 kleine gedroogde chilipepers
2 el fijngehakte geelwortel (of gelijke hoeveelheid poeder)
1/2 tl zout
Bereidingswijze:
1. Snijd de gedroogde chili's in grove stukken en verwijder de zaden. Laat de chili's vervolgens weken in water totdat deze zacht worden. De geweekte chili's hierna laten uitlekken.
2. Snijd de sjalot, knoflook en geelwortel in fijne stukjes.
3. Doe de chili met het zout in de vijzel en stamp dit fijn. Voeg 1 voor 1 de andere ingrediënten toe en stamp alles fijn totdat er een gladde pasta ontstaat. Gebruik 2 a 3 eetlepels Kaeng Som bij het maken van een pittige garnalencurry of kipcurry.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten