Pagina's

donderdag 1 mei 2014

VLINDEREN: Rode Vuurvlinder


De Rode vuurvlinder (Lycaena hippothoe) komt voor in grote delen van Europa. In Nederland wordt het kleine oranje-rode vlindertje sinds de jaren '50 nauwelijks meer gezien. Zo af en toe treft men een dwaler in het zuiden van het land. In 2013 kwam haalde zo'n waarneming in Limburg zelfs nog het nieuws. De meest dichtbijzijnde populaties vind je in de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel.

Evenals bij andere vuurvlinder soorten verschillen de tekeningen bij mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes hebben een egale oranje-rode boventekening waarvan de randen van de vleugels een paars-blauwe glans vertonen. De tekening van de vrouwtjes bevat stippen en de aders zijn donker. De tekening van het vrouwtje heeft wel wat weg van die van de Bruine vuurvlinder, terwijl het mannetje lijkt op een Morgenrood. De ondertekening van deze soorten zijn gelukkig heel verschillend, waardoor je ze toch vrij eenvoudig bij twijfel uitelkaar houdt.

In de Eifel vliegt de vlinder in juni-juli. Zelf ben ik de vlinder o.a. tegengekomen in Blankenheim, Perlebach, Breiniger en Tyresta. Vuurvlinders zijn over het algemeen vrij dankbare vlinders om te fotograferen; ze vliegen niet snel weg als ze aan het zonnen of drinken zijn.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten