Pagina's

woensdag 30 april 2014

EAT ME: Ayam Ketjap

Recept voor het Indische gerecht Ajam Ketjap

Het is weer tijd voor een Indisch gerecht. Deze keer ayam ketjap. Wederom een relatief eenvoudig gerecht om te maken, mits je alle ingrediënten in huis hebt. In de meeste toko's zijn tegenwoordig de 'lastige' ingrediënten als laos, citroengras, djeruk perut en salam wel 'vers' te vinden in het vriesvak. Altijd goed om van deze een voorraadje te hebben in de vriezer, want het zijn allen essentials in de Indische keuken.

De kipfilet kun je rustig vervangen door kippenbouten. Ik zou niet gaan voor ander vlees, het recept zoals het nu is past perfect bij kip. Wil je toch varkensvlees gebruiken ga dan voor het babi-ketjaprecept dat ik al eerder poste. Hou je van goed pittig? Voeg dan nog wat meer lomboks toe of een eetlepel sambal oelek. Overigens zal het recept zoals het nu is voor de meeste Hollanders wel heet genoeg zijn.

Ingrediënten:
500-700 gram kipfilet
1 ui
1 stengel citroengras
2 stukjes laos
5 djeruk perutblaadjes
2 salamblaadjes
stukje trassi
1 blokje kippenbouillon
1 lombok
5 el ketjap
1/2 kopje santen
1/2 kopje water
snufje nootmuskaat

Bumbu
5 teentjes knoflook
1 ui

Bereidingswijze

Recept voor het Indische gerecht Ajam Ketjap.

1. Pureer de knoflook en ui met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Traditioneel fijnstampen in een vijzel kan natuurlijk ook.

Recept voor het Indische gerecht Ajam Ketjap

2. Snijd de ui in grove stukken en de kip in blokjes. Kneus de stengel citroengras, de djeruk perut en salam. Snijd de lombok in ringen.

Recept voor het Indische gerecht Ajam Ketjap

3. Doe een scheutje olie in de pan. Voeg de trassi toe, wanneer dit begint te geuren kan de bumbu, djeruk perut, salam, laos en citroengrasstengel er bij. Roerbak tot alles goed begint te geuren en de bumbu een beetje glazig wordt. Ongeveer een minuutje.

Recept voor het Indische gerecht Ajam Ketjap

4. Voeg vervolgens de kip, ui en lombok toe. Roerbak wederom een minuutje.

Recept voor het Indische gerecht Ajam Ketjap

5. Wanneer de kip wat begint te kleuren kunnen de resterende ingrediënten er bij: de ketjap, bouillonblokje, santen en nootmuskaat. Roer alles goed door en voeg nog een 1/2 kopje water toe. Als het goed is ligt nu alles goed in de saus.

Recept voor het Indische gerecht Ajam Ketjap

6. Breng de kip aan de kook. Zet vervolgens het vuur zacht, doe een deksel op de pan en laat de kip rustig klaarstoven. Dit duurt ongeveeer een uur. Verdampt het vocht te snel? Voeg dan gerust wat water toe.

Serveer de Ayam ketjap met witte rijst en een groentegerecht als sayur buncis of obloh obloh. Strooi eventueel nog wat fijngesneden lente ui over de kip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten