Pagina's

zaterdag 13 juli 2013

VLINDEREN: Tyresta

Tyresta park Stockholm

20km ten zuiden van Stockholm ligt het natuurgebied Tyresta. Met ruim 5.000 hectare aan oerbos is Tyresta het grootste stuk onaangetast natuurgebied in centraal Zweden. Het nationalpark huist meer dan 8.000 verschillende diersoorten, waaronder vele soorten vlinders. Een aantal hiervan zijn uiterst zeldzaam in Nederland zoals het Veenhooibeestje, Veenbesblauwtje en Veenbesparelmoervlinder.
Keizersmantel op een Distel. Tyresta park in de buurt van Stockholm (Zweden)
Keizersmantel op een Distel
Diverse wandelroutes lopen door het gebied. De 6km lange route langs het Bylsjon meer is een prima wandelroute om een grote diversiteit aan vlinders tegen te komen. Meteen bij de start van de route in de omgeving van het informatiecentrum is het al raak. Op het (helaas grotendeels gemaaid) uitgestrekte grasveld voor het centrum zijn diverse 'grasvlinders' te vinden. In juli vind je in de nog ruige stukjes o.a. het Hooibeestje, Tweekleurig hooibeestje, Groot dikkopje, Zwartsprietddikkopje, Koevinkje, Bruin zandoogje en wat witjes.
Woudparelmoervlinder in Tyresta park, Stockholm (Zweden)
Woudparelmoervlinder op Witte klaver
Volg je de route rechts dan kom je eerst langs diverse weilanden en Farm Tyresta voordat je het bos in gaat. Volg je de route links dan ga je al vrij snel het bos in. Voor beide kanten geldt dat de kruidige veldjes langs de bosranden mooie vlinderstukjes zijn. Hier groeien o.a. verschillende distel-, klaver- en centauriesoorten. Veel Parelmoervlinders zijn hier te spotten. Onder anderen de Keizersmantel, Grote parelmoervlinder, Purperstreepparelmoervlinder, Woudparelmoervlinder en Bosparelmoervlinder vliegen hier in aardige aantallen. Daarnaast veel verschillende blauwtjes en ook de rode vuurvlinder.
Veenbesblauwtje in Tyresta park onder Stockholm (Zweden)
Veenbesblauwtje in het bos
Dieper in het bos zijn het met name de Blauwtjes die zich laten zien op en langs het pad. Veel Heideblauwtjes en ook aardig wat aantallen Veenbesblauwtjes vliegen er rond. Op de wat meer ruige openplekjes heb je kans om een van de Parelmoervlinders aan te treffen.
Heideblauwtje verstopt in het gras. Tyresta park Stockholm (Zweden)
Heideblauwtje rustend op een grassprietje

Aangetroffen soorten:

Klein geaderd witje
Groot koolwitje
Koevinkje
Bruin zandoogje
Hooibeestje
Tweekleurig hooibeestje
Zwartsprietdikkopje
Groot dikkopje
Kleine vos
Grote parelmoervlinder
Keizersmantel
Purperstreepparelmoervlinder
Woudparelmoervlinder
Bosparelmoervlinder
Rode vuurvlinder
Icarusblauwtje
Heideblauwtje
Klaverblauwtje
Dwergblauwtje
Veenbesblauwtje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten