Pagina's

zaterdag 8 juni 2013

EAT ME: Oi Naengguk

Recept voor Oi Naengguk. Heerlijk frisse Koreaanse komkommersoep.

Heet weer en frisse groentegerechten gaan wat mij betreft hand in hand. Een paar jaar geleden kwam ik op de website van de Koreaanse Maangchi hiervoor het ideale gerecht tegen: Oi naengguk. Naengguks zijn koude soepen op basis van ijswater met een zilte en licht zoet-zure smaak. De guks worden zomer's veelal als bijgerecht geserveerd en kennen vele varianten.

Oi Naengukk is één van de meer populaire soepen en heeft als hoofdingrediënt komkommer. De soep wordt verder op smaak gebracht met knoflook, lente-ui en groene chili. In sommige gevallen worden er ook nog hot pepper flakes door de soep gestrooid. Dit vind ik zelf zonde om te doen, want hierdoor verliest het gerecht zijn mooie groene kleur. Bovendien is de soep door de groene chili voor Hollandse begrippen scherp genoeg.

Maangchi maakt in haar recept gebruik van azijn om de soep aan te zuren. Ik gebruik hiervoor meestal citroen, wat naar mijn idee een net iets frissere smaak geeft aan de soep. Voor de vissaus gebruik ik de Squid-saus uit de toko (zonde om hier AH-of andere supermarktvissaus in te mikken!).

Ingrediënten

1/3 komkommer (170 gram)
1 teentje knoflook
1 groene chili
1 lente-ui
1/2 citroen of limoen (1 1/2 el sap)
1 tl vissaus
1 tl zout
2 tl suiker
8 ijsblokjes
1 1/2 kopje water
1 tl sesamzaad
1/2 rode chili

Bereidingswijze
Ingrediënten voor Oi Naengguk, Koreaanse Komkommersoep.

1. Snijd de komkommer in smalle reepjes, de lente-ui en groene chili in ringetjes en hak de knoflook fijn. Doe deze ingrediënten vervolgens in een schaal.

Ingrediënten voor Oi Naengguk, Koreaanse Komkommersoep.

2. Voeg hier 't zout, de vissaus, suiker en citroensap aan toe. Meng alles goed door.
Recept voor Oi Naengguk, Koreaanse Komkommersoep.

3. Voeg het water toe en strooi tot slot wat schijfjes rode chili en (geroosterd) sesamzaad over de soep. Roer alles een laatste maal door.

Serveer de oi naengguk naast een gerecht als doejibulgogi met witte rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten