Ga nau thom is een heerlijk Vietnamees suddergerecht met kip en ananas. Het is qua smaak een mild en vrij toegankelijk gerecht waarbij waarschijnlijk alleen de combinatie koriander, gember en (Thaise) basilicum wellicht voor sommigen iets te spannend is. Laat deze (verse) kruiden echter niet achterwege, want daardoor zou het gerecht haar identiteit te veel verliezen.
Je kunt een beetje spelen met de ingrediënten. Mocht je bijvoorbeeld geen Thaise basilicum tot je beschikking hebben kun je ook overstappen op de Italiaanse versie. Ook zou je gedroogde blaadjes kunnen toevoegen, maar de smaak van verse is toch wel lekkerder. Daarnaast zou je het gerecht nog iets frisser kunnen maken door een stengel citroengras mee te koken of juist aanscherpen door een chili-peper toe te voegen.
Zoals bij zoveel Thaise, Vietnamese en Cambodjaanse gerechten is goede vissaus belangrijk. Gebruik dan ook nooit de supermarkt/AH-huismerk versies, maar gebruik altijd vissaus van de toko. Vietnamese food-puristen zullen gaan voor echte Vietnamese nouc mam. Ik vind zelf de Thaise nam pla (Squid) ook prima. Deze vissaus gebruik ik ook om de Vietnamese zout-zuur dip nouc cham van te maken.
Ingrediënten:
500-700 gram kippenbouten
1 ui
1 kleine blik ananas
1/4 kopje ananassap
1 kopje water
bosje koriander
paar takjes bascilicum
2 el gehakte gember
sesamolie
zout
peper
Marinade
6 teentjes knoflook
4 sjalotjes
2 el gedroogde bascilicum/bosje verse bascilicum
2 el bruine suiker
2 tl 5 kruidenmix
1 el vissaus
3 el lichte sojasaus
Bereidingswijze
1. Pureer de knoflook en sjalotjes met behulp van een staafmixer of keukenmachine. Mix dit met de overige ingrediënten voor de marinade. Roer vervolgens de kippenbouten door de marinade en laat deze minstens drie uur staan. Voor de marinade geldt hoe langer deze intrekt hoe beter. Dus als je wilt kun je dit een hele nacht laten staan.
2. Snijd de gember in dunne reepjes en de ui in grove stukken. Doe een scheutje olie in de pan en roerbak hierin de gember en uit totdat deze galzig wordt.
3. Voeg de kip toe en roerbak totdat de kip begint te verkleuren. Voeg vervolgens de overgebleven marinade, de ananassap en het kopje water toe. Wanneer de kip nog niet goed onder water staat voeg dan nog wat water toe.
4. Breng het mengsel aan de kook. Doe een deksel op de pan en sudder de kip in zo'n 40 minuten gaar. Roer af en toe en voeg eventueel weer wat water toe wanneer dit teveel verdampt.
5. Hak de verse koriander en bascilicum in grove stukken, de lente-ui in kleine ringen en de ananas in blokjes. Voeg de ananas de laatste 5 minuten toe.
6. Haal de pan van het vuur en mix hier de bascilicum, koriander en lente-ui door. Voeg tot slot een paar druppeltjes sesamolie toe.
Serveer de ga nau thom met een schaaltje witte rijst en een frisse groentesalade met nuoc cham.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten