Pagina's

woensdag 8 mei 2013

VLINDEREN: Oranjetipje

Oranjetipje (Anthocharis cardamines) in Barger-Oostveen

Het Oranjetipje (Anthocharis cardamines) is toch wel een van mijn favoriete Nederlandse dagvlinders. Een witje met een twist; simpel wit gekleurde vleugels met twee veloranje vlekken op de vleugeltopjes en een gemarmerde tekening aan de onderzijde. Dit levert met name in vlucht een mooi gezicht op. Overigens geldt dit alleen voor het mannelijk exemplaar; het vrouwtje mist helaas de oranje vlekken.
Oranjetipje (Anthocharis cardamines) in tussen de bladeren
Misschien is het niet alleen de mooie tekening, maar ook het feit dat de vlinder slechts zo kort te bewonderen is wat ze interessant maken. Dagpauwogen, Vosjes en Koolwitjes, stuk voor stuk mooie vlinders, zijn het hele jaar door wel te bewonderen, het Oranjetipje tref je alleen in het voorjaar. En is het een nat voorjaar met weinig zon, dan heb je kans dat je ze nauwelijks ziet vliegen.
Parende Oranjetipjes (Anthocharis cardamines)
De vlinder vliegt van april tot mei en heeft een voorliefde voor vochtige graslanden, meestal gelegen aan de rand van een bos, waar veel Pinksterbloemen bloeien. De mooi gekleurde mannetjes zul je daar dan patrouillerend langs de bomen en struiken zien fladderen.

Het vergt wat geduld om de vlinders te fotograferen. Ze zitten nauwelijks stil en vaak als ze even zitten vliegt er een ander patrouillerend exemplaar langs die vervolgens het rustende exemplaar probeert te verjagen. Dit zijn overigens de mannetjes; haantjes gedrag bestaat ook bij vlinders!

Oranjetipje (Anthocharis cardamines) in Berger-Oostveen
Om de vlinder te fotograferen bezoek ik meestal het Drentse Barger-Oosterveen. Hier loopt een wandelroute door een jong bos waar op het brede pad heel veel paardenbloemen bloeien. Een plant waar het Oranjetipje graag van drinkt.

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten