Pagina's

woensdag 20 juni 2012

EAT ME: Choi Sum in oestersaus


Choi sum is een populaire groente in de Chinese keuken. De jonge bladen en bloemstelen van de plant worden gebruikt in salades en vele wokgerechten. De smaak is vrij neutraal en heeft wel iets van spinazie of kool. Het is zo'n groente die in de Chinese keuken overal wel bij past, vis, vlees, gewokt, gekookt, of gestoomd het maakt niet uit. Bovendien is Choi sum een gezonde toevoeging aan een maaktijd. De groente is namelijk rijk aan voedingsvezels, calcium en pro-vitamine A.

Onderstaand recept is een basisrecept voor twee personen, ideaal om te serveren naast een vleesgerecht waarin geen groenten zijn gebruikt als Thit Kho of Ga Kho Gung. Het recept kan worden uitgebreid door bijvoorbeeld (Kantonese) tofu, wat dunne plakjes rund of garnalen mee te wokken. Met dergelijke toevoegingen kan het gerecht prima worden opgediend als hoofdgerecht.


Ingrediënten:

4 bosjes choi sum
3 teentjes knoflook
1 el oestersaus
1 el sojasaus

Bereidingswijze:

1. Spoel de choi sum goed schoon. Snijd de choi sum in tweeën waar de blaadjes beginnen. Halveer vervolgens de grote bladen.

2. Hak de knoflook in stukjes.

3. Zet de wok op hoog vuur. Voeg wat scheutjes olie toe en fruit hierin even kort de knoflook.

4. Wanneer de knoflook begint te geuren mag de choi sum er bij. Voeg eerst de stengels van de choi sum toe en roerbak deze ongeveer een minuutje. Vervolgens kunnen de overige ingrediënten er bij: de sojasaus, oestersaus en de blaadjes van de choi sum. Roerbak dit enkele minuten totdat de groente beetgaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten