Bo Kho is een Vietnamees slow cooking gerecht. Het heeft net iets meer om handen dan het relatief eenvoudige te bereiden Thit Kho. Dat heeft overigens meer te maken met de hoeveelheid ingrediƫnten dan moeilijkheidsgraad.
In Oosterse toko's zijn speciale Bo Kho bouillonblokjes en kruidenzakjes te verkrijgen. Deze worden veel gebruikt in restaurants. Mijn oom en tante gebruiken deze ook in hun restaurant Cambodja City in Hebelermeer. De smaak van de blokjes en zakjes is prima, maar het is toch leuker om zelf bouillon te trekken en alles op smaak te brengen met de Chinese vijfkruidenmix, gember, citroengras, steranijs en laurier.
Op het internet heb ik veel Bo Kho variaties gezien. Sommigen stoven aardappel mee of hele sjalotjes. Ik heb het vandaag bij wortel gehouden. Als je overigens echt traditionele Bo Kho wil maken moet er ook nog ossenstaart worden toegevoegd. Daarnaast kleuren de Vietnamezen het gerecht nog wat extra met een uittreksel van Annatto zaden. Hierdoor krijgt de Bo Kho een net ietsjes mooiere rode kleur.
Ingrediƫnten
700 gram runderlappen
1 stengel citroengras
2 tomaten
4 wortels (200-250 gram)
1 medium ui
4 teentjes knoflook
2 kopjes kokossap (geen santen)
2 el tomatenpuree
1/2 el suiker
1 tl zout
2 el vissaus
5 kopjes runderbouillon
1 el Chinese vijfkruidenpoeder
1 el gember
2 steranijs
2 laurierblad
Bereidingswijze
1. Snijd de runderlappen in grove stukken.
2. Doe het rundvlees in een pan en voeg ruim water toe (, totdat het vlees goed onder staat). Breng dit aan de kook en laat het rundvlees 1 1/2 uur sudderen op medium vuur. Schep zo nu en dan schuim wat zich boven op het water vormt weg.
3. Verwijder het buitenste blad van de citroengras en het harde onderste deel. Halveer de stengel en kneus het wat.
4. Snijd de tomaten in stukjes en kneed deze met de hand in een schaaltje, zodat het sap goed vrijkomt.
5. Maak de wortels schoon en snijd deze in stukjes van 3 a 4 cm.
6. Snijd de ui en knoflook in fijne stukjes.
7. Zeef de kokossap en zet alvast de juiste hoeveelheid klaar.
8. Na 1 1/2 uur kan de pan van het vuur. Schep het vlees uit de pan naar een schaal. Strooi hierover de gember- en 5 kruidenpoeder en hussel alles even goed. Gooi de net getrokken bouillon niet weg!
9. Fruit de ui, steranijs, citroengras en laurierblaadjes in wat olie.
10. Wanneer dit begint te geuren kan het vlees erbij. Roerbak alles ongeveer twee minuutjes. Voeg in de laatste minuut ook de knoflook toe.
11. Blus vervolgens alles met het kokossap en voeg de tomaten, tomatenpuree, zout en suiker toe. Laat dit 20 minuten sudderen op laag vuur.
12. Voeg de bouillon toe. Vul dit aan met water zodat je in totaal 5 kopjes vloeistof hebt toegevoegd. Voeg ook de vissaus toe.
13. Laat de Bo Kho met de deksel op de pan een uur op laag vuur stoven. Zorg dat de deksel de pan niet helemaal afsluit.
14. Voeg tot slot de wortel toe en sudder nog een een kwartier a 20 minuten, totdat de wortel zacht is.
15. Garneer de Bo Kho met wat fijngesneden blaadjes Vietnamese koriander en serveer het gerecht met eiernoedels of stokbrood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten